ГоловнаСвіт

Учені: закручування лазерних променів прискорило передачу інформації

У прототипі експериментальної установки інформація передавалася повітрям за допомогою єдиного монохромного лазерного променя.

Учені: закручування лазерних променів прискорило передачу інформації
Кодирование информации закрученного света
Фото: Lenta.ru

Ученим удалося використати орбітальний кутовий момент світла для значного ущільнення кількості інформації, що передається за допомогою лазерного променя.

У прототипі експериментальної установки, яку створили автори, інформація передавалася повітрям за допомогою єдиного монохромного лазерного променя. У цих умовах інженерам удалося домогтися швидкості передачі в 2,56 терабітів за секунду.

Щоб досягти такої щільності, автори використовували 32 окремі лазерні передавачі, які кодували інформацію за допомогою звичайної амплітудної модуляції (тобто інтенсивністю світла). Потім світло кожного з передавачів проходило процедуру "закручування" фази і збиралося в єдиний промінь. Цей промінь передавався повітрям, а в приймачі всі процедури повторювалися у зворотному порядку. При цьому хоча світло передавався єдиним монохромним променем, окремі, по-різному закручені канали не заважали один одному.

Закручування, яке використовували автори, не має стосунку до радіальної або кругової поляризації. Поляризованим називається світло, в якому вектор електричного або магнітного поля коливається переважно в одній площині. Якщо ця площина не стала, а обертається, то говорять про кругову поляризацію.

Закрученим називають світло, яке володіє не поляризацією (пласкою чи круговою), а так званим орбітальним кутовим моментом.

Звичайне світло в площині, яка перпендикулярна напрямку променя, має одну і ту саму фазу. У закрученому світлі безліч хвиль з однією фазою становлять не площину, а спіраль, закручену вздовж променя. Ця спіраль може бути закручена з різним періодом (сильніше або слабше). Світло, закручене з різним періодом, може поширюватися в одному промені, не заважаючи одне одному. Це, як довели автори, можна використовувати для створення окремих інформаційних каналів в одному промені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram