ГоловнаСвіт

Північна Корея поскаржилася ООН на американських "терористів"

КНДР просить міжнародні організації вжити "відповідних заходів".

Північна Корея поскаржилася ООН на американських "терористів"
Фото: tert.am

КНДР надіслала кільком міжнародним організаціям прес-реліз, у якому йдеться про терористичні наміри США і Південної Кореї, які нібито підіслали своїх агентів, щоб знищити статуї комуністичних вождів. Про це повідомило північнокорейське державне інформагентство KCNA, не наводячи тексту самого прес-релізу.

У зверненні, зазначає KCNA, йдеться про "організовані та продумані заздалегідь злочини", які здійснили США та Південна Корея. КНДР просить міжнародні організації вжити "відповідних заходів" і перевірити діяльність цих країн.

Прес-реліз відправлено 7 серпня в антитерористичний комітет Радбезу ООН, управління Верховного комісара ООН з прав людини, Генеральному секретареві ООН, голові Генеральної асамблеї ООН і в інші підрозділи організації. Незадовго до цього, 2 серпня, Корейський національний комітет світу, Корейський комітет солідарності з народами світу й інші організації КНДР надіслали той самий прес-реліз 93 міжнародним організаціям і приватним особам у 34 країнах. Серед них - Всесвітня рада світу, Міжнародний антиімперіалістичний координаційний комітет, Міжнародна ліга боротьби народу й Організація солідарності країн Азії та Африки.

Про "терористів", підісланих США з метою знищити статуї Кім Чен Іра і Кім Ір Сена та зазіхнути тим самим на честь і гідність КНДР, місцеві ЗМІ повідомили в середині липня 2012 року. Як зазначає південнокорейське агентство "Ренхап", в участі у змові зізнався Чжон Йон-чхоль (Jon Yong-chul) - перебіжчик із КНДР у Південну Корею, який повернувся в Пхеньян. Кореєць заявив, що його підіслав Сеул. У Південній Кореї підтвердили, що Чжон Йон-чхоль 2010 року втік до Сеула, але категорично відкинули звинувачення у спробах знищити статуї.

Видання Трудової партії Кореї "Нодон Сінмун" назвало спробу знищити статуї "актом найгіршого державного тероризму". Про те, чи домоглися успіху "терористи" в руйнуванні монументів, не повідомлялося.

Сеул, вважають у КНДР, діє за вказівкою США, і Південна Корея називається в державних ЗМІ виключно "маріонетковим режимом".

Кількість пам'ятників вождям у Північній Кореї невідома. У квітні 2012 року в Пхеньяні встановили дві величезні статуї основоположникові ідей чучхе Кім Ір Сену та його синові Кім Чен Іру, який помер у грудні 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram