ГоловнаСвіт

Учені наблизилися до віртуального відображення дотику

Раніше інша група інженерів презентувала пристрій, що виконує зворотну функцію - датчик дотиків.

Учені наблизилися до віртуального відображення дотику
Устройство для передачи ощущений прикосновения
Фото: Lenta.ru

Інженери створили гнучкий пристрій для імітації відчуттів дотику.

Пристрій складається із золотих електродів, закріплених на гнучкому полімері. Шар золота для виготовлення електродів автори наносили на тонку смужку силікону, отриманий "сендвіч" закріпили на сітці еластичного полімеру. Потім полімер з електродами перенесли на грубу силіконову основу і вивернули отриманий пристрій навиворіт так, щоб золоті електроди опинилися всередині.

За словами творців, якщо помістити у пристрій палець, то струм, що проходить електродами, спричиняє в подушечках пальців відчуття поколювання. Автори стверджують, що керуючи струмом, у майбутньому можна буде імітувати дотики до поверхонь різної фактури, а також відчуття тепла і холоду.

Робота стосується насамперед методики виготовлення гнучкого пристрою та закріплення на ньому електродів, а не управління електростимуляцією. Для того, щоб навчитися відображати різні фактури і відчуття, знадобляться додаткові дослідження.

Раніше інша група інженерів презентувала пристрій, що виконує зворотну функцію - датчик дотиків. На його створення авторів надихнула будова волосин, якими кріпляться надкрила жуків. Дві вкриті ворсинками пластини датчика виявилися дуже чутливими до тиску, оскільки він змінював поверхню контакту між ними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram