ГоловнаСвіт

Білорусь вкладе в нафтохімію 17 мільярдів доларів

У прес-службі зазначили, що зараз тривають переговори з кількома міжнародними компаніями.

Білорусь вкладе в нафтохімію 17 мільярдів доларів
Фото: gorod.lv

Білорусь до 2020 року реалізує у сфері нафтохімії більш ніж 40 інвестиційних проектів загальною вартістю 17,2 мільярда доларів. Для порівняння, за останніми даними Нацбанку Білорусі, всі золотовалютні резерви країни становлять 8,2 мільярда доларів.

Передбачають, що саме підприємство вкладе в проекти 9,9 мільярда доларів. Із них 7,2 мільярда становитимуть власні кошти "Білнафтохіму", ще 2,7 мільярда доларів компанія має намір позичити. Крім того, підприємство має намір залучити прямі іноземні інвестиції. У прес-службі зазначили, що зараз тривають перемовини з кількома міжнародними компаніями.

Реалізація інвестиційних проектів мала б збільшити виробництво хлористого калію в Білорусі до 12 мільйонів тонн на рік, азотних добрив - до 1,16 мільйона тонн на рік, а NPK-добрив (азотно-фосфорно-калійні) - до 2 мільйонів тонн на рік . Крім того, заплановано в 1,4 разу наростити випуск шин і втричі - плівкових матеріалів.

Зокрема, білоруський уряд планує побудувати комплекс для виробництва аміаку, метанолу, водню та карбаміду при підприємстві "Гродно Азот", реконструювати завод "Полімер", створити поліефірний комплекс на підприємстві "Могильовхімволокно", побудувати хімічний комбінат з переробки хлоровмісної сировини при підприємстві "Білоруськалій "і відкрити нове виробництво шин у межах компанії "Білшина".

Концерн "Білнафтохім" створили 1997 року, в нього входять більш ніж 60 нафтохімічних підприємств Білорусі. Разом вони виготовляють близько 500 видів продукції, зокрема: нафтопродукти, хімічні волокна, поліетилен, скловолокно і лакофарбові вироби. 2011 року експорт підприємств "Білнафтохіму" становив близько 20 мільярдів доларів.

Головною сировиною для нафтохімічної промисловості є нафта і газ. Білорусь отримує нафту з Росії без митних зборів, що значно знижує її вартість. Безмитну нафту постачають Мінськові з РФ із січня 2012 року. Білорусь купує газ у Росії за ціною 156,5 долара за тисячу кубометрів, що набагато дешевше від постачань в Україну та ЄС.

2013 року Росія постачатиме газ у Білорусь за ціною 166 доларів за тисячу кубометрів, а 2014 року ціна зросте до 178 доларів. Для порівняння, Україна отримує газ за понад 400 доларів за тисячу кубометрів. Знижка була надана Мінську після того, як 2011 року російська газова монополія "Газпром" стала власником другої половини білоруської газотранспортної системи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram