ГоловнаСвіт

Китайські поліцейські зізналися у спробі приховати вбивство британського бізнесмена

Дружину відомого китайського політика не стратять.

Китайські поліцейські зізналися у спробі приховати вбивство британського бізнесмена
Нил Хейвуд
Фото: Стоп-кадр с видеоролика Sky News

Четверо високопоставлених співробітників поліції китайського міста Чунцін визнали спробу приховати обставини смерті британського бізнесмена Ніла Хейвуд, убитого в цьому місті в листопаді 2011 року.

Про це повідомляє Reuters.

Поліцейські намагалися приховати причетність до події Гу Кайлан - дружини відомого китайського політика Бо Сілая, який користувався в Китаї великим авторитетом і вважався ймовірним кандидатом на посаду одного з дев'яти членів постійного комітету Політбюро ЦК КПК 2012 року. У ЗМІ також циркулює інформація, що Бо Сілая запідозрили в прослуховуванні телефонних розмов лідера КНР Ху Цзіньтао в серпні 2011 року. Після цього, в квітні, Комуністична партія Китаю виключила колишнього високопоставленого політика Бо Сілая зі своїх лав.

За словами представника суду міста Хефей, де проходить процес, співробітники поліції сховали знайдені свідчення того, що Гу має прямий стосунок до смерті британця. Попри це, причини, через які вони намагалися допомогти дружині політика, не уточнюють.

Поліцейські зізналися на наступний день після суду над самою Гу Кайлан. Увесь процес зайняв один день. Дружину політика звинуватили в отруєнні Хейвуда під час зустрічі в готелі в Чунціні, де британець зупинився. Відповідно до припущень держобвинувачення, Кайлан пішла на вбивство, вважаючи Хейвуда небезпечним для свого сина, оскільки незадовго до вбивства між її сином і Хейвудом відбувся конфлікт, пов'язаний із фінансовими питаннями. Крім Гу звинувачення було пред'явлено співробітнику міськкому Комуністичної партії Китаю в Чунціні Чжану Сяоцзюню, який, за версією слідства, виступив як спільник. Під час засідання підсудні не заперечували проти висунутих звинувачень.

Хоча поки що невідомо, коли саме буде винесено вердикт і оголошено вирок, експерти вважають, що підсудних визнають винними. Вони також вважають, що, незважаючи на те, що кримінальний кодекс передбачає смертний вирок, Гу зможе уникнути страти, однак на тривалий термін вирушить у в'язницю.

Скандал навколо смерті Хейвуда безпосередньо пов'язаний з відставкою Бо Сілая з поста секретаря відділення Компартії в Чунціні, що відбулася в березні 2012 року. Офіційно звільнення Бо пояснили діями його підлеглого, колишнього начальника поліції Чунціна та віце-мера міста Ван Ліцзюнь. Незадовго до скандалу Ліцзюнь спробував утекти в США, але на виході з посольства його затримали китайські спецслужби. У квітні Гу Кайлан взяли під арешт за підозрою в отруєнні Хейвуда. Як згодом з'ясувалося, вона розповіла про злочин Ліцзюнь, а той, нібито передавши інформацію Бо Сілаю, спробував отримати притулок у США. З американського посольства інформація про причетність Гу Кайлан до вбивства Хейвуда просочилася в пресу.

У ЗМІ також циркулює інформація, що Бо Сілая запідозрили в прослуховуванні телефонних розмов лідера КНР Ху Цзіньтао в серпні 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram