ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія збиватиме ізраїльські літаки, які прямуватимуть до Ірану

Ізраїль стурбований ядерною програмою Тегерана і побоюється, що керівництво Ісламської республіки може працювати над створенням ядерної зброї.

Саудівська Аравія збиватиме ізраїльські літаки, які прямуватимуть до Ірану
Фото: vesti.az

Керівництво Саудівської Аравії повідомило Ізраїль про намір збивати літаки його військово-повітряних сил (ВПС), якщо ті попрямують до території Ірану через повітряний простір королівства.

За даними видання, повідомлення Саудівської Аравії передано через співробітників адміністрації президента США під час недавніх переговорів з ізраїльськими можновладцями, які пройшли в Єрусалимі.

Повідомлення з Ер-Ріяда, передане Вашингтоном Тель-Авіву, може означати, що США негативно ставляться до можливих планів Ізраїлю здійснити односторонню воєнну акцію проти Ірану і намагаються утримати ізраїльське керівництво від такого кроку, вказує газета, зазначаючи, що атаку з повітря ВПС Ізраїлю можуть здійснити не тільки через територію Саудівської Аравії, а й через повітряний простір Іраку.

Ізраїль усерйоз занепокоєний ядерною програмою Тегерана і побоюється, що керівництво Ісламської республіки може працювати над створенням ядерної зброї. Іран наполягає, що дослідження в галузі атомної енергії виключно мирні.

Лідери Ізраїлю називають Іран - з його атомним проектом, з його ворожою риторикою та підтримкою антиізраїльських сил на всьому Близькому Сході - загрозою існуванню єврейської держави і закликають міжнародну спільноту до рішучих заходів, аби нейтралізувати її, не відкидаючи при цьому й самостійного проведення військової операції.

Раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу на зустрічі з міністром оборони США Леоном Панеттою заявив, що міжнародна спільнота, щоб урегулювати іранську ядерну проблему мирним шляхом, має у стислі терміни переконати Іран у тому, що погрози застосувати військову силу - не порожні слова.

В інтерв'ю 10-му каналу ізраїльського телебачення Нетаньягу сказав, що ще не ухвалив рішення про здійснення такої операції, і наголосив, що це питання у винятковій компетенції політичного ешелону, а не військових, у середовищі яких, за версією ЗМІ, не всі згідні з доцільністю удару.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram