ГоловнаСвіт

Ізраїль стурбований ядерними розробками Ірану

США закликають Ізраїль не вдаватися до односторонніх атак.

Ізраїль стурбований ядерними розробками Ірану
Эхуд Барак
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак заявив, що ізраїльській і американській розвідці все важче відстежувати починання Ірану, пов'язані з його ядерною програмою, що викликає нові підозри про виготовлення ядерної зброї.

Про це повідомляє Reuters.

Барак прокоментував статтю в газеті Haaretz, де сказано, що президент США Барак Обама отримав від Національної ради з розвідки короткострокові оцінки, які називаються National Intelligence Estimates (NIE), згідно з якими Іран домігся значного і дивовижного прогресу у військовому ядерному потенціалі.

"Імовірно, такий звіт американської розвідки дійсно існує - я не знаю - і зараз він долає свій шлях офісами уряду (у Вашингтоні). Наскільки ми знаємо, це значно наближує американську оцінку до нашої... Це робить іранське питання ще більш актуальним і показує, що ми менш чітко і впевнено, вчасно дізнаємося про їхній стійкий прогрес у розширенні військових ядерних можливостей", - заявив Барак Ізраїльському радіо.

Ізраїль вважає, що Іран, який, можливо, володіє ядерною зброєю, є загрозою для його існування. І в міжнародних колах подейкують, що Ізраїль вдасться до попереджувального військового удару по ядерних об'єктах Ісламської республіки. Тегеран заперечує звинувачення в розробці зброї і заявляє, що збагачує уран виключно в мирних цілях.

Ізраїль, який, за поширеною думкою, є єдиною державою на Близькому Сході, що володіє ядерним арсеналом, каже, що залишається мало часу до того моменту, коли Іран досягне "зони недоторканності" і ізраїльські бомби не зможуть знищити заховані глибоко під землею об'єкти зі збагачення урану.

Сполучені Штати заявили, що мають твердий намір перешкодити Ірану створити ядерну зброю, але закликали Ізраїль не здійснювати односторонніх атак і натомість дати більше часу санкціям проти Тегерана вплинути на Іран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram