ГоловнаСвіт

Молдова і Грузія приєдналися до санкцій проти Сирії

Голова дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон привітала рішення низки країн.

Молдова і Грузія приєдналися до санкцій проти Сирії

Голова дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон привітала рішення низки країн, зокрема Сербії, Грузії та Молдови, долучитися до санкцій ЄС проти Сирії.

Голови МЗС 27 країн ЄС ухвалили 23 липня Додаткові заходи для забезпечення виконання ембарго на постачання озброєнь у Сирію. Згідно з новими домовленостями, ЄС запроваджує огляд суден і літаків, яких запідозрять у постачанні зброї й обладнання в Сирію. Тепер такий огляд зобов'язана проводити кожна країна ЄС у разі обґрунтованих підозр, що будь-яке судно, котре проходить через її територіальні води, доправляє в Сирію заборонений вантаж. Аналогічна вимога стосується вантажних літаків, які прибувають в аеропорти країн Євросоюзу або вилітають із них. 17-м пакетом санкцій проти Сирії також розширено список сирійських фізичних і юридичних осіб, яким заборонено в'їзд у країни ЄС і активи яких у Європі заморожено. Отже, в "чорний список" ЄС тепер входять 52 сирійські компанії та 155 громадян Сирії.

Санкції підтримали Хорватія, Македонія, Чорногорія, Ісландія, Сербія, Албанія, Ліхтенштейн, Норвегія, а також Грузія і Молдова.

"Європейський Союз зважає на рішення цих держав (третіх країн про приєднання до санкцій ЄС) і вітає його", - йдеться в заяві Ештон.

Конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року, його жертвами стали, за даними представників ООН, 16 тисяч осіб. Західні країни і низка арабських держав домагаються відставки президента Башара Асада, вважаючи, що це зупинить насильство. Росія і Китай, навпаки, побоюються, що зовнішнє втручання в Сирії й утрата державності спричинять розростання конфлікту. Влада Сирії й собі заявляє, що має справу зі спротивом добре озброєних бойовиків, яких підтримують ззовні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram