ГоловнаСвіт

Туреччина попередила Іран щодо звинувачень на свою адресу

Анкара допоможе Тегерану звільнити заручників.

Туреччина попередила Іран щодо звинувачень на свою адресу
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що Туреччина попередила Іран "у відвертій і дружній манері" щодо звинувачень, пов'язаних із насильством у Сирії, спрямованих на адресу Анкари.

Про це повідомляє Reuters.

Нагадаємо, що у вівторок міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салехі прилетів у Туреччину, намагаючись налагодити відносини між двома країнами, які є дуже напруженими через сирійське повстання, і заручитися турецькою допомогою для 48 іранців, викрадених у Сирії в суботу.

Туреччину обурили слова іранського генерала Хасана Фірузабаді, який звинуватив її у кровопролитті в Сирії та звинуватив, поряд із Саудівською Аравією та Катаром, у допомозі "військовим цілям Америки".

"Такі заяви можуть також зашкодити Ірану", - заявив Давутоглу журналістам в аеропорту Анкари перед вильотом із візитом до М'янми.

Міністр також наголосив, що хоча коментарі були зроблені не лідерами Ірану, вони, втім, зроблені особами, які займають державні посади.

"Ми очікуємо, що ці посадові особи - і в Туреччині, і в Ірані - подумають кілька разів, перш ніж робити які-небудь коментарі. Ми у відвертій і дружній манері пояснили Салехі нашу позицію із цього питання", - зазначив Давутоглу, додавши, що звинувачення на адресу Туреччини чи якоїсь іншої країни не дадуть жодної користі.

Колись тісні зв'язки між двома неарабськими державами на Близькому Сході порушили події в Сирії. Туреччина вимагає відставки президента Сирії Башара Асада, а Іран підтримує Асада, заявляючи, що його противники спираються на підтримку регіональних і західних ворогів.

Утім, Давутоглу сказав Салехі, що Туреччина зробить усе можливе для звільнення 48 іранців, захоплених сирійськими повстанцями дорогою з аеропорту до Дамаска в суботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram