ГоловнаСвіт

Оман засудив 8 осіб до року в'язниці за антиурядові висловлювання

Населення країни незадоволене главою держави.

Оман засудив 8 осіб до року в'язниці за антиурядові висловлювання
Фото: ru-newz.ru

Суд в Омані засудив вісім осіб до року тюремного ув'язнення за інтернет-повідомлення, які назвав "підбурюванням" проти уряду, повідомляє Reuters.

Вирок вважають продовженням придушення заворушень, натхнених торішньою "арабською весною". Численні протести в Омані цьогоріч вказують на труднощі у здійсненні стратегії, покликаної розрядити невдоволення населення шляхом створення десятків тисяч робочих місць у державному секторі.

Попри це, судовий чиновник, який побажав залишитися неназваним, заявив, що вирок можуть оскаржити обвинувачені після того, як кожен із них заплатить штраф у розмірі тисячі оманських ріалів ($ 2,600).

"Їх було засуджено за образливі листи та підбурювання в Інтернеті, а також визнано винуватими в наклепі та порушенні закону про інформаційні технології", - сказав він.

За його словами, підсудні критикували уряд за неефективність у створенні робочих місць і придушенні протестів, які останнім часом знову спалахнули в Омані.

Так, минулого місяця десять осіб було засуджено до 18 місяців тюремного ув'язнення за коментарі, спрямовані проти правителя країни султана Кабуса бен Саїда. Підсудні критикували його в соціальних мережах і під час акцій протесту наприкінці травня, які почалися після страйків у нафтовому секторі, на частку якого припадає більша частина державних доходів.

Султан Кабус перебуває при владі вже протягом 42 років. Після заворушень минулого року він пообіцяв створити тисячі робочих місць і виплачувати допомогу із безробіття. Проте уряд не поспішає виконувати своєї обіцянки, що викликало хвилю протестів проти колись священної постаті султана.

Прокурор Оману пообіцяв відстежувати та карати авторів образливих листів на адресу султана відповідно до закону про інформаційні технології, який ліг в основу нинішнього і попередніх вироків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram