ГоловнаСвіт

Путін розповів про підготовку війни з Грузією

Президент РФ визнав, що розмовляв з Медведєвим, перебуваючи на Олімпіаді в Пекіні.

Путін розповів про підготовку війни з Грузією
Фото: EPA/UPG

До початку війни в Південній Осетії 2008 року російське керівництво мало план відбиття грузинської агресії.

Про це 8 серпня заявив президент Володимир Путін.

Цей план, за його словами, розробили наприкінці 2006-го - на початку 2007 року.

"Це не секрет, план був, і в його рамках ми діяли. Він був розроблений генштабом наприкінці 2006-го - на початку 2007 року та узгоджений зі мною. В рамках плану ми готували південноосетинських ополченців", - заявив Путін.

Окрім того, Путін розповів, що 7 і 8 серпня 2008 року (дні початку бойових дій), перебуваючи в Пекіні, він двічі телефонував тодішньому президентові Дмитру Медведєву та міністру оборони Анатолієві Сердюкову.

Нагадаємо, війна в Південній Осетії почалася увечері 7 серпня 2008 року з обстрілу грузинською артилерією Цхінвалі. 8 серпня було вирішено захистити населення невизнаної республіки. 9 серпня до зони конфлікту підійшли російські війська, після п'яти днів бойових дій грузинських військових витіснили з регіону.

Раніше Дмитро Медведєв заявляв, що рішення про введення військ у Південну Осетію він ухвалив самостійно, а не "за дзвінком" від прем'єр-міністра Путіна, який саме перебував на Олімпіаді в Пекіні. 5 серпня в Інтернеті з'явився документальний фільм, присвячений подіям перших днів війни, в якому колишній начальник генштабу ВС РФ Юрій Балуєвський звинуватив російську владу в нерішучості. За його словами, рішення про застосування збройних сил було ухвалене тільки після "стусана" від Володимира Путіна.

7 серпня Путін розповів журналістам, що про підготовку Грузії до війни і фактичний початок бойових дій стало відомо ще 4 серпня 2008 року, і над ухваленням рішення про застосування збройних сил російське керівництво "думало днів три".

"Повторюю ще раз: ухвалити рішення про застосування збройних сил - це дуже відповідальне рішення, тому тут дійсно потрібно добре подумати. Завжди потрібно думати", - додав глава держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram