ГоловнаСвіт

Іранських чиновників відключать від Інтернету

Влада хоче створити свою альтернативну мережу, яка замінить всесвітню павутину.

Іранських чиновників відключать від Інтернету
Фото: news.zn.ua

Влада Ірану має намір створити свою альтернативну мережу, яка замінить Інтернет. Цей проект мають завершити в найближчі півтора року.

Іран прийняв рішення відключити свої міністерства й інші державні відомства від інтернету для захисту від кібернетичних атак, подібних до тих, в яких було застосовано відомі віруси Stuxnet і Flame. Відключення планують у вересні.

Міністр інформаційно-комунікаційних технологій Ірану Реза Тагіпура стверджує, що розвідувальні дані стратегічного значення уразливі у всесвітній мережі. Інтернет не викликає довіри міністра, оскільки, на його думку, контролюється однією або двома країнами, вороже налаштованими стосовно Ірану.

Міністр планує створити внутрішню національну мережу, яка замінить інтернет. Цей проект мають завершити в найближчі півтора року.

Віруси Stuxnet і Flame, які за останні кілька років заразили чимало комп'ютерів в Ірані, ймовірно є продуктом спільної розробки фахівців з Ізраїлю та США.

Stuxnet, виявлений 2010 року, здійснював атаки на ядерні об'єкти ІРІ. Flame, виявлений 2012-го, мав за мішень міністерство нафти Ірану і головний експортний термінал країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram