ГоловнаСвіт

Радник Обами отримав великий гонорар від пов'язаної з Іраном компанії

У Білому домі не дозволяють узяти інтерв'ю у Плафа.

Радник Обами отримав великий гонорар від пов'язаної з Іраном компанії
Дэвид Плаф
Фото: EPA/UPG

Старший радник президента США Барака Обами Девід Плаф отримав за два свої виступи гонорар у 100 тисяч доларів від компанії, пов'язаної з фірмою, яка вела бізнес з урядом Ірану.

Про це повідомляє The Washington Post.

Плаф отримав гонорар від дочірньої фірми південноафриканської компанії MTN Group, яка має справу з телекомунікаціями, за дві свої промови в Нігерії в грудні 2010 року. Тоді MTN Group, наскільки відомо, вела бізнес із державною іранською телекомунікаційною компанією. До своїх обов'язків у Білому домі Плаф узявся через місяць після цих виступів. 2008 року він очолював передвиборний штаб Обами.

Білий дім відмовився надати ЗМІ можливість узяти інтерв'ю у Плафа. Прес-секретар адміністрації Обами Ерік Шульц заявив, що коли Плафа запросили виступити в Нігерії, діяльність MTN Group в Ірані не вважали важливим питанням.

За словами Шульца, промови Плафа стосувалися мобільних технологій і цифрових комунікацій. Як розповів прес-секретар, окремо з керівництвом компанії Плаф не зустрічався. При цьому, як стверджують у Білому домі, перш ніж прийняти запрошення виступити в Нігерії, він проконсультувався з адвокатом. Прес-секретар MTN Group стверджує, що самого Ірану його промови не стосувалися.

Представники адміністрації Обами також наголошують, що такі гонорари від фірм, пов'язаних з Іраном, отримували і можновладні співробітники адміністрації Джорджа Буша.

Згідно з даними, які подає газета, спільною компанією, з якою вела бізнес MTN Group, володів Корпус вартових ісламської революції (елітні військові підрозділи Ірану).

Зазначимо, останнім часом США ввели низку санкцій проти Ірану. Проте, як стверджують критики адміністрації Обами, Білий дім проводить стосовно Тегерана занадто м'яку політику. Про це, зокрема, говорить колишній губернатор Массачусетсу Мітт Ромні, який є основним суперником Обами на нинішніх президентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram