ГоловнаСвіт

Після 2013 року в Польщі звільнять сто особливо небезпечних злочинців

Уникнути страти потенційним смертникам удалося завдяки запровадженому 1988 року в країні мораторію на розстріли.

Після 2013 року в Польщі звільнять сто особливо небезпечних злочинців
Фото: tourdream.net

Майже сто особливо небезпечних злочинців у Польщі, які уникли страти завдяки амністії, вийдуть на свободу після 2013 року.

"Переважно це вбивці, а приблизно одну п'яту з них можуть становити ті, кому смертну кару замінили на 25 років тюрми", - сказав екс-голова Мін'юсту Кшиштоф Квятковський.

Серед них педофіл-убивця, колишній учитель Маріуш Тринкевич, відомий як Сатана, і маніяк-ґвалтівник Лешек Пенкальський на прізвисько Вампір із Битува, з'ясувало видання. Першого засудили до смертної кари за вбивство чотирьох хлопчиків віком 11-13 років. Другого впіймали за зґвалтування й убивство 17-річної дівчини 1990-го. Під час попереднього слідства він зізнався в 70 вбивствах, проте згодом відмовився від свідчень і був засуджений за одне вбивство.

Уникнути страти потенційним смертникам удалося завдяки введеному 1988 року в Польщі мораторію на розстріли. Згодом смертну кару скасували. Перш ніж у кримінальний кодекс ввели норму про довічне ув'язнення, влада республіки замінили всі смертні вироки на 25 років тюрми.

"У ті часи гору взяла наївна віра в те, що завдяки зміні ладу злочинці стануть кращими", - сказав інший колишній міністр юстиції Збіґнєв Цвенкальський.

На думку екс-міністра Квятковського, ці злочинці не мають шансів на виправлення, оскільки регулярної терапії для них не передбачено. Тим часом убивця дітей Тринкевич на суді пообіцяв убивати далі, якщо вийде на волю. Це має статися 11 лютого 2014 року.

Мін'юст Польщі планує розробити систему моніторингу для особливо небезпечних злочинців, які вийшли на волю. Наразі такої системи в країні не існує, пише газета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram