ГоловнаСвіт

США закликають Судани врегулювати нафтову суперечку

Хартум вимагає підписати угоду про прикордонну безпеку.

США закликають Судани врегулювати нафтову суперечку
Фото: earth-chronicles.ru

Державний секретар США Гілларі Клінтон у рамках турне Африкою в столиці Південного Судану закликала Судан врегулювати нафтову суперечку, через яку сусіди перебувають на межі війни.

Про це повідомляє Reuters.

З моменту створення в липні минулого року незалежної держави Південний Судан Хартум і Джуба не припиняють звинувачувати одне одного в зазіханні на спірні райони, які обидві країни вважають своїми. Країни перебувають на межі війни, відколи у квітні загострилася боротьба за нафтові регіони на кордоні двох країн. У травні Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, в якій під загрозою нових економічних і дипломатичних санкцій зобов'язала Судан і Південний Судан повернутися за стіл переговорів. Переговорний процес між двома країнами, згідно з резолюцією, мав завершитися підписанням конкретних угод до 2 серпня цього року.

Нафтові доходи є життєво важливими для обох країн, але Судан і Південний Судан ще не домовилися, скільки "нова" нація повинна платити за експорт нафти територією свого північного сусіда.

Клінтон заявила, що обидві країни повинні укласти нафтову угоду як перший крок до закінчення військових дій. У січні Південний Судан припинив експорт нафти, що сягав 350 тисяч барелів на день, щоб перешкодити Хартуму користуватися нафтою, яку той забирав як несплачений збір за експорт.

"Тепер нам потрібно знову запустити потік (нафтових) ресурсів", - заявила Клінтон після зустрічі з президентом Південного Судану Салвою Кіїром.

"Відсоток чогось краще, ніж відсоток нічого", - сказала вона, маючи на увазі важливість нафтової угоди.

"Обидві країни повинні піти на компроміс, щоб закрити залишені між ними прогалини", - сказала вона під час тригодинного візиту до Джуби.

Африканський союз намагається стати посередником між сусідами, але переговори наразі не зрушили з мертвої точки. Обидві сторони пішли на деякі поступки в нафтових переговорах, але все ще далекі від укладення угоди.

Судан наполягає на тому, що перш ніж укласти нафтову угоду, треба підписати угоду про прикордонну безпеку. Хартум звинувачує Джубу в підтримці та постачанні зброєю повстанців на суміжній території. Деякі дипломати вважають, що ці твердження варті довіри, незважаючи на спростування з боку Джуби. Південний Судан і собі звинувачує Хартум у частих бомбардуваннях своїх кордонів. Незважаючи на те, що Хартум заперечує ці звинувачення, ЗМІ стали свідками декількох таких повітряних атак.

США є великим прихильником Південного Судану, якому Вашингтон допоміг вести переговори з Хартумом, що в підсумку обернулося здобуттям незалежності в липні 2011 року.

Раніше держінформагентство Судану "Суна" повідомляло, що в середу, перед своїм візитом до Джуби, Клінтон закликала міністра закордонних справ Судану Алі Ахмеда Карті заявити про підтримку США у вирішенні всіх суперечок двох країн мирним шляхом. Проте Вашингтон не співпрацює з президентом Судану Омаром Хасаном аль-Баширом, якого Міжнародний кримінальний суд (МКС) розшукує за звинуваченням у військових злочинах. Сполучені Штати також наклали на Судан торгове ембарго за те, що країна переховувала таких ісламістських бойовиків, як Усама бін Ладен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram