ГоловнаСвіт

"Сіньхуа" розкритикувало зауваження Клінтон про турне до Африки

Вашингтон і Пекін намагаються отримати доступ до ресурсів континенту.

"Сіньхуа" розкритикувало зауваження Клінтон про турне до Африки
Фото: EPA/UPG

Офіційне новинне агентство КНР "Сіньхуа" розкритикувало припущення держсекретаря США Хілларі Клінтон, що Пекін зацікавлений в Африці тільки через її природні ресурси.

Про це повідомляє Reuters.

Виступаючи в Сенегалі раніше цього тижня, Клінтон, не називаючи Китай, сказала, що Вашингтон хоче "партнерства, яке додає цінності, а не витягує їх", додавши, що присвоєння багатств Африки "аутсайдерами" повинно припинитися.

У відповідь "Сіньхуа" заявило, що поїздка Клінтон в Африку є "змовою з метою посіяти розбрат між Китаєм і Африкою".

"Незалежно від того, чи була Клінтон у невіданні щодо фактів або вирішила проігнорувати їх, її висновки про те, що Китай витягує багатства Африки для себе абсолютно далекі від істини. За іронією долі, саме західні колоніальні держави були так званими аутсайдерами, які, за словами Клінтон, прийшли і витягували багатства Африки для себе, не залишаючи після себе нічого або дуже мало", - говориться в повідомленні "Сіньхуа".

Поїздка Клінтон частково спрямована на розвиток торговельних і політичних зв'язків зі Сполученими Штатами в якості альтернативи Китаю, вплив якого швидко зростає. Зараз Пекін також налагоджує зв'язки для отримання доступу до багатого запасу корисних копалин, деревини і нафти на африканському континенті.

Минулого місяця президент Китаю Ху Цзіньтао запропонував африканським країнам кредит на загальну суму в $20 млрд. Але критики говорять, що Китай підтримує африканські уряди, щоб отримати доступ до ресурсів континенту. Пекін заперечує звинувачення.

"Сіньхуа" підкреслило, що "прихований порядок денний" Клінтон в Африці був очевидним: "Як відзначають коментатори по всьому світу, поїздка, принаймні частково, спрямована на дискредитацію справ Китаю з континентом і обмеження впливу Китаю в цій країні. Її зауваження видали спробу вбити клин між Китаєм і Африкою для егоїстичної вигоди США".

Хоча коментарі "Сіньхуа" не є офіційними заявами, вони можуть розглядатися як відображення мислення китайського уряду з важливих питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram