ГоловнаСвіт

ООН і ЛАД ведуть консультації про наступника Аннана

Спецпосланець покладає надії на свого наступника.

ООН і ЛАД ведуть консультації про наступника Аннана
Кофи Аннан
Фото: EPA/UPG

Світове співтовариство жалкує про те, що Кофі Аннан йде з поста спецпосланця ООН і ЛАД в Сирії, і зараз шукає нового посередника у врегулюванні конфлікту.

"Кофі Аннан заслуговує на наше глибоке захоплення тією самовідданістю, з якою він застосовував свої значні навички та авторитет для вирішення цього складного і потенційно невдячного завдання", - заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

За повідомленнями ЗМІ, Аннан залишиться спецпосланцем з Сирії до 31 серпня, коли закінчується його мандат.

Аннан обіймав цю посаду з кінця лютого. Він запропонував план врегулювання сирійського конфлікту, що складається з 6 пунктів, який було схвалено міжнародним співтовариством. Проте план часто піддавався критиці.

"Аннану ніколи не вдавалося заручитися підтримкою усіх сторін. Крім того, він критикував позицію Ірану, а також Росії та Китаю", - поділився своєю думкою аналітик Джон Альтерман.

Так, у статті, опублікованій на сайті Financial Times Аннан заявив, що Росія, Китай і Іран "повинні застосувати узгоджені зусилля, щоб переконати керівництво Сирії змінити курс і ухвалити політичний перехід" - тобто відхід президента Сирії Башара Асада з влади.

"Очевидно, що президент Башар аль-Асад має піти у відставку", - сказав Аннан.

Нагадаємо, що мирний план Аннана, зокрема, мав на увазі припинення вогню з обох сторін і розгортання місії спостерігачів ООН в Сирії.

Постійний представник Франції при ООН Жерар Оро вважає, що спостережна місія незабаром буде припинена.

"Я думаю, що вже 19 серпня спостерігачі закінчать свою роботу. Цілком очевидно, що думки країн за сирійським питанням розділилися. Я не бачу єдиного сценарію", - заявив Оро.

Прес-секретар Пан Гі Муна, Мартін Несіркі, відмовився давати коментарі про те, хто може замінити Аннана, але сказав, що рішення буде ухвалено найближчим часом.

Незважаючи на те, що багато хто вважає, що конфлікт у Сирії переріс у громадянську війну, Аннан сподівається, що його наступник також буде дотримуватися його плану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram