ГоловнаСвіт

Учені: вакцина від малярії підвищує її смертоносність

Схвалених для широкого застосування ліків не існує.

Учені: вакцина від малярії підвищує її смертоносність
Фото: MedPortal

Антималярійна вакцина сприяє появі тяжчих форм цього захворювання. До такого висновку прийшли вчені з університету штату Пенсильванія, які розробляють і клінічно випробовують вакцини від малярії.

Схваленої для широкого застосування вакцини від малярії не існує. Її розробку утруднює велике генетичне розмаїття малярійних паразитів (плазмодіїв). В одній і тій самій місцевості можуть одночасно існувати сотні різних штамів збудників захворювання.

Зараз розробляють кілька типів антималярійних вакцин, у кожній з яких використовують як антиген різні білки малярійного плазмодія. Зокрема, лабораторія під керівництвом Ендрю Ріда з Пенсильванського університету тестує на мишах вакцини з антигеном AMA-1.

Вакцинування не позбавляє повністю організм від плазмодіїв, які мають можливість розвиватися і передаватися не вакцинованим особам. Під час клінічних випробувань своєї вакцини вчені з лабораторії Ріда звернули увагу на те, що плазмодії, що розвинулися в умовах вакцинації організму-господаря, стають значно більш вірулентними і, потрапляючи в організм мишей, які не отримали щеплення, спричиняють хворобу зі значно тяжчим перебігом, ніж раніше.

Найбільш небезпечну форму малярії викликають збудники, які послідовно вижили в організмах щонайменше десяти вакцинованих мишей, оскільки індукований вакциною імунітет організму-господаря вбиває менш стійкі і, відповідно, менш вірулентні різновиди, залишаючи в живих найбільш смертоносні, припускають автори дослідження.

Водночас, усупереч очікуванням, у супервірулентних штамів не було виявлено генетичних змін, які пояснили б їхню здатність уникати дії імунітету. Передусім не зазнав жодних змін ген, який кодує білок AMA-1, що могло б спричинити нездатність антитіл розпізнати цей антиген. Зараз лабораторія Ріда досліджує ДНК "живучого" плазмодія, намагаючись знайти ділянки мутацій, повідомляє ScienceDaily.

"Хоча ми ще далекі від застосування нашої вакцини на людях, виявлений феномен змушує задуматися, - вважає Рід. - Цілком можливо, що широке поширення вакцинації матиме зворотний ефект і спричинить виникнення ще більш небезпечних і стійких штамів малярії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram