ГоловнаСвіт

У Молдові з'явиться офіційна "друга столиця"

Мер міста Василь Панчук подякував уряду "за оперативність у вирішенні проблеми статусу Бельців".

У Молдові з'явиться офіційна "друга столиця"
Бельцы
Фото: moldova-mare.com

Уряд Молдови погодився підвищити статус Бельців. Місто, яке є одним із найбільших у республіці та котре вважають "північною столицею", офіційно прирівняють за статусом до Кишинева.

Як пояснює Noi.md, Бельці зараз мають статус адміністративно-територіальної одиниці першого рівня (такий статус мають звичайні міста, села і громади).

Відповідно до плану влади, це місто стане адміністративно-територіальною одиницею другого рівня (як і Кишинів).

Відповідні положення містить законопроект, який подав депутат від парламентської більшості Тудор Деліу. 1 серпня уряд Молдови схвалив цей документ. Тепер він повинен пройти затвердження в парламенті.

Нагадаємо, що питання про статус Бельців нещодавно порушили представники місцевої міськради (міську адміністрацію контролюють представники Партії комуністів Республіки Молдова, які перебувають в опозиції до центральної влади; посаду мера міста з кінця 1990-х років займає комуніст Василь Панчук).

26 липня вони проголосували за проведення референдуму з питання підвищення автономії Бельців.

Організатори референдуму, як повідомлялося, хочуть "самостійно розпоряджатися накопиченими грошима, завідувати роботою поліції та інших служб, призначати голів навчальних і медичних установ".

Керівництво Молдови негативно відреагувало на цю ініціативу, заявивши, що рішення про референдум було незаконним.

Голова уряду Влад Філат, як повідомляв REGNUM, назвав дії міської влади "політичною акцією з підриву конституції та інститутів держави". Він також доручив силовим відомствам розібратися в ситуації.

Через кілька днів, однак, молдовська влада зайняли іншу позицію: вона виступила із зустрічною ініціативою про підвищення статусу Бельців.

1 серпня уряд провів виїзне засідання в цьому місті. На ньому й було оголошено про затвердження відповідного законопроекту.

Мер міста Василь Панчук подякував урядові "за оперативність із вирішенням проблеми статусу Бельців".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram