ГоловнаСвіт

Учені передбачили нові олімпійські рекорди

Експерти проаналізували записи про досягнення починаючи з 1896 року.

Учені передбачили нові олімпійські рекорди
Вероятность сохранения рекорда на Олимпиаде в зависимости от его "возраста".
Фото: Lenta.ru

Учені з університету Північної Кароліни проаналізували фактори, що впливають на час, упродовж якого тримаються олімпійські рекорди. Вони також передбачили кількість рекордів, які з найбільшою ймовірністю буде побито на Олімпіаді в Лондоні.

Науковці проаналізували записи про олімпійські рекорди починаючи з 1896 року - з перших літніх Олімпійських ігор в Афінах. Усього за цей час було побито 693 рекорди. Враховуючи середній час їх життя і кількість дисциплін, автори зробили висновок про те, що на Олімпійських іграх у Лондоні мають встановити від 20 до 31 нового рекорду.

Крім того, дослідники проаналізували кореляцію між тривалістю недоторканності рекорду і 17 різними змінними, що мають до нього стосунок. До їх числа входили такі параметри, як стать, вік, досвідченість спортсмена, що встановив рекорд, чисельність населення країни, яку він представляє, її питома ВВП та інші змінні.

Статистичний аналіз показав, що такі чинники, як стать і вік рекордсмена, його національність або багатство країни, в яку вирушила нагорода, ніяк не пов'язані з тим, наскільки довго протримається рекорд.

Попри це, деякі чинники все ж мали вплив на недоторканність досягнень. Наприклад, якщо спортсмен, який встановив рекорд, уже робив це в минулому, то такий рекорд у середньому тримався менше. Якщо змінювалася кількість країн, що беруть участь у змаганнях із дисципліни, то ймовірність поновлення рекорду також підвищувалася.

Факторами, що збільшують очікуваний час життя досягнення, виявилися його світовий статус (коли олімпійський рекорд опинявся одночасно і світовим) і високий відсоток поліпшення попереднього результату.

Раніше інша група вчених застосувала методи статистичного аналізу й елементи теорії графів до дослідження стилів гри збірних із футболу. Їм вдалося не тільки визначити ключових гравців у збірних, а й розрізнити стиль гри, який погано піддається формалізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram