ГоловнаСвіт

Показник прибутку китайських компаній за півроку скоротився на 50-80%

Найгірші справи - в сталеливарному і будівельному секторах.

Показник прибутку китайських компаній за півроку скоротився на 50-80%

Рівень уповільнення китайської економіки за підсумками першого півріччя доволі невисокий, але дуже серйозно позначився на прибутках компаній.

Вони оголосили, що показник прибутку за півроку скоротиться на 50-80%. Найгірші справи - в сталеливарному і будівельному секторах.

Зазначають, що на тлі європейської кризи і спричиненого нею спадання експорту китайських товарів зростання ВВП Китаю у квітні-червні становило 7,6% (порівняно з 8,1% в січні-березні). Тим часом місцеві виробники можуть продемонструвати більш негативну динаміку. Чимало компаній будуть звітувати в серпні, однак перші результати підтверджують прогнози, пише The Financial Times. У річному вимірі прибуток держгігантів упав на 11,6% - найслабший показник із кінця 2008 року.

"Держсектор сильно постраждав, оскільки було скорочено держвидатки на низку інфраструктурних проектів. Це пов'язано з бажанням уряду дещо знизити можливість утворення бульбашки на ринку", - сказав аналітик Capital Economics Ван Сіньвей. І одними з головних жертв стануть компанії сталеливарного сектору. Як пише China Securities Journal, ці підприємства перебувають в "основний зоні лиха" - більш ніж 80% із них очікують зниження показників. На додачу до падіння замовлень у себе вдома доходи компаній постраждали через зниження цін на метали. Гірничорудні гіганти по всьому світу знижують темпи виробництва, але наразі вони не здатні стримати падіння: за прогнозами аналітиків, до кінця 2013 року ціни на сталь знизяться з нинішніх $395 до $360 за 1 т, тоді як на залізну руду - зі $120 до $105.

Нагадаємо, зростання ВВП Китаю в другому кварталі сповільнилося до 7,6%, найнижчого темпу за три роки, підтвердивши побоювання, що найбільша азіатська економіка покаже найгірший річний результат із 1999 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram