ГоловнаСвіт

Японія вважає зростаючу роль китайської армії загрозою безпеці

Китай продовжує нарощувати оборонну міць.

Японія вважає зростаючу роль китайської армії загрозою безпеці

Японія заявила, що все більша роль китайської армії у формуванні зовнішньої політики Китаю є загрозою безпеки, і вся Східна Азія стурбована очевидною військовою експансією Пекіна в регіоні.

Про це повідомляє Reuters.

У щорічній "білій книзі" оборони - офіційному державному звіті, що пояснює політику - Токіо заявило: дехто вважає, що відносини між Народно-визвольною армією Китаю (НВАК) і керівництвом Комуністичної партії "ускладнюються", і підкреслило, що це викликає занепокоєння. У звіті сказано, що існує можливість того, що ступінь впливу військових на зовнішньополітичні рішення Китаю змінюється.

"Ця ситуація вимагає до себе уваги, як проблема управління ризиками", - йдеться в "білій книзі".

Звіт виходить у той час, коли старші офіцери НВАК, представники розвідки і керівники морського агентства все частіше відверто закликають Пекін зайняти більш жорстку лінію у регіональних територіальних суперечках із конкуруючими претендентами. Говорячи про ті суперечки, які включають затяжний скандал з Японією в Східно-Китайському морі, Токіо повторює заяву, зроблену в "білій книзі" за 2011 рік. Токіо вітає зростаючу роль Китаю на світовій арені, але зазначає при цьому про його все більш агресивні дії.

"Китай відреагував на суперечливі питання, пов'язані з Японією та іншими сусідніми країнами, в такий спосіб, що його розкритикували як надмірно наполегливого, підвищуючи заклопотаність майбутнім напрямком його дій", - йдеться в звіті.

Як і рік тому, Токіо також зазначило, що Китай швидко нарощує військову міць, особливо розширюється військово-морський флот, акцентуючи, що оборонний бюджет Пекіна зріс у 30 разів за останні 24 роки.

Міністр оборони Японії Сатоши Морімото заявив, що стурбованість експансією Китаю поділяють багато країн у регіоні: "Річ не в тому, що заклопотаність зростає, а в тому, що існує певне почуття обережності не тільки в Японії, але й усієї Східної Азії, щодо спрямування, в якому рухається Китай". У відповідь представник Міноборони Китаю Ген Йаншенг повторив стандартну заяву про те, що військова модернізація є прозорою і не націлена на будь-яку іншу країну. Він також розкритикував "безвідповідальні заяви" деяких неназваних японських офіційних осіб щодо спірних островів Сенкаку в Східно-Китайському морі, і заявив, що Китай буде захищати свої права.

"Захист національного суверенітету і морських прав та інтересів є спільною відповідальністю всіх зацікавлених відомств, в тому числі військових, і ми будемо тісно координувати свої дії з іншими відділами в сумлінному виконанні своїх обов'язків", - сказав він журналістам у Пекіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram