ГоловнаСвіт

Інформацію про навчання стрілка з Колорадо засекретять

Раніше університет уже робив спроби обмеження доступу преси до інформації про злочинця.

Інформацію про навчання стрілка з Колорадо засекретять
Джеймс Холмс
Фото: acmb.ru

Колорадський суд заборонив університету Колорадо надавати ЗМІ документи, пов'язані з навчанням Джеймса Холмса, який влаштував стрілянину в кінотеатрі міста Аврора. Відповідне рішення, ухвалене 23 липня і пред'явлене пресі 26 липня, розміщено на сайті судової системи штату.

Низка ЗМІ, в тому числі Associated Press, звернулися до університету з проханням надати їм дані про Холмса незабаром після того, як стала відома його особистість. У своєму запиті журналісти ́ґрунтувалися на Colorado Open Records Act (CORA) - законі, що зобов'язує урядові організації надавати на прохання громадськості будь-які документи. Проте суд може призупинити дію CORA щодо тих чи інших даних, якщо їх публікація суперечить суспільним інтересам.

Суд зробив висновок, що публікація будь-яких даних про навчання Джеймса Холмса не тільки буде суперечити суспільним інтересам, але і зможе перешкодити розслідуванню.

Раніше університет уже робив спроби обмеження доступу преси до інформації про Холмса. Зокрема, через 11 годин після стрілянини в кінотеатрі керівник аспірантури Баррі Шур, в якій навчався Холмс, звернувся до студентів і співробітників навчального закладу з проханням не відповідати на питання журналістів про стрілка, а направляти їх до прес-секретаря. Доступ до листа Шура AP отримало на основі CORA. Однак у понеділок, 23 липня, Шур заявив, що він не забороняв знайомим Холмса говорити про нього.

24-річний Холмс 2011 року вступив до аспірантури університету Колорадо, де він працював над неврологією. У червні 2012 року молодий чоловік подав документи на відрахування.

Джеймс Холмс вбив 12 осіб і поранив 58 на прем'єрі фільму про Бетмена "Темний лицар: Відродження легенди" в кінотеатрі міста Аврора (штат Колорадо) 20 липня. Молодого чоловіка відразу затримала поліцієя. Він назвав себе Джокером - головним ворогом Бетмена як в коміксах, так і у фільмах про супергероя. Слідство з'ясувало, що незадовго до скоєння злочину Холмс поділився докладним планом зі своїм психіатром.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram