ГоловнаСвіт

Ємен залагодив суперечку з Україною, - СОТ

Арабська країна готується вступити в СОТ.

Ємен залагодив суперечку з Україною, - СОТ

Світова організація торгівлі (СОТ) заявила, що Ємен залагодив суперечку з Україною, яка загрожувала зірвати вступ країни до СОТ.

Про це пише Reuters.

Таким чином, Ємен зможе приєднатися до СОТ іще до кінця 2012 року. Це зробить його 159-й державою - учасником організації після Росії та Вануату, які стали членами СОТ у серпні, і Лаосу, який завершує умови вступу.

Кожен новий член СОТ повинен привести свої закони у відповідність до стандартів СОТ і відкрити зону вільної торгівлі, щоб задовольнити всіх дійсних членів. Відповідно, кожен член СОТ має право накласти вето на вступ нових країн до організації.

Прес-секретар СОТ Кіт Роквелл зазначив, що Україна погодилася з умовами Ємену, дозволяючи робочій групі СОТ із приєднанню Ємену провести заключне засідання в кінці вересня. Потім країни-учасниці узгодять членський пакет Ємену і відправлять його назад до Ємену для ратифікації.

Жорсткі вимоги України щодо Ємену викликали тертя в СОТ. Деякі торговельні дипломати вважали, що позиція України суперечить "зерновому поштовху", який повинен полегшити вступ в організацію для таких бідних країн, як Ємен. При цьому деякі дипломати вважають, що Україна просто пресингує нових учасників, тому що її власний шлях до членства в СОТ був важким, і вона хоче, щоб інші також це відчули.

Троє високопоставлених дипломатів СОТ допомагали забезпечити переговори між Єменом і Україною, але на початку липня Україна сказала їм не втручатися в її суверенне право вести переговори з Єменом і вимагати від кандидатів скоротити тарифи на імпорт сільськогосподарської та металургійної продукції.

Наполегливість України у відмові Ємену в поступках щодо вступу в СОТ спантеличила багатьох торгових дипломатів, адже Україна практично не веде торгівлі з арабською країною. Раніше Україна також виступала проти членства Лаосу в СОТ, але на початку червня обидві сторони досягли угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram