ГоловнаСвіт

Китай оголосив острів у Південно-Китайському морі своїм містом

Влада В'єтнаму звинуватила Пекін у порушенні міжнародного права.

Китай оголосив острів у Південно-Китайському морі своїм містом
Фото: russian.china.org.cn

Пекін проголосив спірний острів у Південно-Китайському морі частиною Китаю і вже створив на його території власні органи влади. Йдеться про острів Вуді, площа якого становить 2,1 квадратні кілометра.

Острів, на який також претендують Філіппіни і В'єтнам, довго був окупованим КНР. У вівторок, 24 липня, Пекін проголосив населений пункт на острові китайським містом Саньша. День перед тим муніципальна рада міста обрала мера населеного пункту.

Місто Саньша стало частиною південної острівної провінції Хайнань, яка знаходиться за 350 кілометрів на північний захід від острова Вуді. У новому китайському місті мешкає тисяча осіб (переважно китайці). На території є лише одна поштова станція, банк, супермаркет і лікарня, а також аеропорт зі злітною смугою. Питну воду доправляють вантажним літаком з Китаю.

Філіппіни не визнали приналежності міста Китаєві, а влада В'єтнаму звинуватили Пекін у порушенні міжнародного права. США також засудили "односторонні дії" Китаю з присвоєння острова в Південно-Китайському морі, зазначивши, що територіальні суперечки повинні вирішувати дипломати всіх зацікавлених країн.

Острів Вуді входить до складу Парасельських островів. Китай, як і Філіппіни, В'єтнам, Малайзія, Бруней і Тайвань, претендує і на інші острови архіпелагу, а також на їхні прибережні води. Регіон багатий на рибу. Крім того, вважають, що на цій території є поклади корисних копалин, зокрема нафти і газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram