ГоловнаСвіт

США закликають сторони конфлікту розпочати передачу влади в Сирії

Клінтон сподівається на швидке припинення кровопролиття.

США закликають сторони конфлікту розпочати передачу влади в Сирії
архивное фото

Державний секретар США Гілларі Клінтон закликала сирійський режим і опозицію розпочати процес передачі влади, повідомляє Reuters 25 липня.

"Ми повинні тісно співпрацювати з опозицією, тому що (вона) захоплює все більше і більше територій. І, врешті-решт, у Сирії буде створено безпечний осередок, який потім стане основою для подальших дій опозиції", - заявила Клінтон на прес-конференції з гаїтянським прем'єр-міністром Лораном Ламотом у Вашингтоні.

"Ми віримо, що для режиму Асада ще не пізно задуматися про передачу влади. Знайти спосіб припинити насильство, почавши серйозні переговори, яких іще не було", - зазначила вона.

Клінтон не згадувала, чи захищатиме уряд США повстанців від важкого озброєння Дамаска, що вимагало б значної ескалації участі Вашингтона в цьому конфлікті. Вона також сказала, що в разі падіння Ассада опозиція повинна підготуватися до таких проблем, як призначення керівних осіб, захист від хімічної зброї Сирії, сприяння гуманітарній допомозі та захист прав усіх сирійців.

"Важливо враховувати всі ці майбутні питання", - наголосила Клінтон.

"Ми працюємо над багатьма із цих важливих підстав неминучого переходу. Було б краще, якби це сталося раніше, оскільки і менша кількість людей загине або одержить поранення, і тому, що, можливо, це застереже від сектантської відплати", - резюмувала вона.

Зараз урядові війська намагаються очистити столицю Сирії Дамаск від повстанців. Окрім того, запеклі бої вирують в Алеппо - другому за величиною сирійському місті, внесеному до Списку світової культурної спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram