ГоловнаСвіт

У Сирії призначено нового керівника головної спецслужби країни

Перестановки торкнуться всіх служб безпеки країни.

У Сирії призначено нового керівника головної спецслужби країни

Уряд Сирії призначив нового керівника головної спецслужби країни - Бюро державної безпеки, повідомляє AFP 24 липня.

Цю посаду зайняв генерал Алі Мамлюк, який до теперішнього часу очолював іншу спецслужбу - Головне управління безпеки. Мамлюк змінив Хішама Іхтіяра, який загинув від поранень, отриманих унаслідок вибуху, направленого на представників нацбезпеки в Дамаску.

За даними Agence France-Presse, Мамлюк отримав безпрецедентні повноваження. Так, він буде курувати всі служби безпеки країни, а його посаду буде прирівняно до посади міністра. При цьому звітуватиме Мамлюк безпосередньо президенту Башару Асаду.

Раніше відповідальність за питання державної безпеки розподіляли між кількома міністерствами: Міністерство оборони відповідало за військову розвідку та розвідувальні сили ВВС, МВС курувало Управління політичної безпеки, а Головне управління безпеки перебувало під прямим контролем президента. Своєю чергою, колишню посаду Мамлюка займе Діб Зайтун, який раніше очолював Управління політичної безпеки. Його ж змінить Рустом Газалі, який раніше відповідав за оборону Дамаска.

Нагадаємо, керівник Головного управління безпеки Сирії Хішам Іхтіяр 20 липня помер у лікарні від ран, отриманих під час вибуху 18 липня. Жертвами вибуху також стали міністр оборони Сирії Дауд Раджиха, його заступник і зять Асада Асиф Шаукат і віце-президент із питань безпеки Хасан Туркмані.

Сьогодні іранське агентство Fars повідомило з посиланням на сирійського депутата, що влада затримала виконавця теракту в Дамаску. Ймовірно, він був співробітником спецслужби, в приміщенні якої стався вибух.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram