ГоловнаСвіт

13 афганських поліцейських перейшли на бік "Талібану"

Дезертири забрали зі собою бронемашини та зброю.

13 афганських поліцейських перейшли на бік "Талібану"

У провінції Фарах на заході Афганістану загін афганських поліцейських, попередньо отруївши 13 товаришів по службі, перейшов на сторону "Талібану", повідомляє Reuters 24 липня.

Серед тих, хто втік, був начальник поліції, якого в ЗМІ назвали Мірваіс, і 12 молодших офіцерів, що відповідали за контрольно-пропускний пункт у селі Шеван. Поліцейські не тільки забрали зі собою гранатомети та кулемети, але і поїхали на службових машинах. Хоча інцидент стався в неділю, ЗМІ про нього стало відомо тільки зараз.

"Він був начальником поліції на контрольно-пропускному пункті в селі Шеван. Мірваіс приєднався до талібів, захопивши (американську армійську бронемашину HMMWV, Ranger (SUV), радіо і 20 гармат", - сказав прес-секретар губернатора Фарах Абдул Рахман Звандай.

Звандай сказав, що всього в селі базувалися 20 офіцерів афганської поліції. Сімох поліцейських, які відмовилися приєднатися до повстання, отруїли. Всіх їх доправили в лікарню Фарах і незабаром почнеться розслідування.

У Спецслужбі підозрюють, що Мірваіс почав співпрацювати з талібами задовго до дезертирства, передаючи їм секретну інформацію. Провінцію Фарах вважають одним із найнестабільніших регіонів на заході Афганістану, хоча захід країни вважають відносно безпечним порівняно зі сходом і півднем, де розміщуються укріплення повстанців.

Звандай сказав, що це перший випадок, коли поліцейські перейшли на бік талібів, прихопивши зі собою стільки обладнання, що може викликати занепокоєння західних покровителів, які передадуть безпеку в руки афганським силам до кінця 2014 року. Попри це, чиновники національної розвідки спростували повідомлення в деяких афганських ЗМІ, згідно з яким двоє членів Вищої ради миру (ВРМ), яка намагається примирити уряд із талібами, також перейшли на бік повстанців.

"Я сумніваюся, що хтось із ВРМ міг би долучитися до талібів", - сказав заступник прес-секретаря Національного управління безпеки Афганістану (NDS) Шафікулла Тахірі.

Мохаммед Хашим Грані, який очолює раду світу в південно-східній провінції Забуль, раніше цього тижня заявив, що члени ВРМ Мавлаві Мохаммад Азіз і Мавлаві Мохаммад Зеба, як і раніше, підтримують уряд, незважаючи на те, що після погроз уряду вони зникли.

"Вони перебувають у селах, щоб проникнути в "Талібан" і зустріти все більше і більше людей. Дуже скоро вони повернуться", - сказав Грані.

Президент Афганістану Хамід Карзай і прем'єр-міністр Пакистану Первез Раджа Ашраф під час переговорів у Кабулі цього тижня заявили, що глава ВРМ Салахуддін Раббані невдовзі вирушить до Пакистану для переговорів про афганський мирний процес, що зайшов у глухий кут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram