ГоловнаСвіт

В Іспанії відмовилися від сієсти заради економіки

Роботу великих магазинів продовжили на 18 годин в тиждень.

В Іспанії відмовилися від сієсти заради економіки
Фото: www.porturusso.pt

Влада Іспанії вирішила пожертвувати сієстою заради поліпшення економічної ситуації.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

У країні з липня ввели нові правила, які дозволяють магазинам площею більш ніж 300 кв. м працюватиме довше на 25% в тиждень. Так влада сподівається зупинити спадання роздрібних продажів (скоротилися в травні на 4,3%, а падіння з 2007 року вже перевищило 23%), запрошуючи туристів і жителів країни на шопінг замість традиційної сієсти.

Великим магазинам дозволено працювати 90 годин на тиждень замість 72 годин, які допускалися раніше, і тепер вони зможуть торгувати під час сієсти, відмовившись від двогодинної перерви з 14:00 до 16:00.

Крім того, пом'якшено правила дотримання релігійних свят: магазини зможуть працювати 10 недільних або святкових днів на рік, а не вісім, як це було раніше.

Уряд розраховує, що цей крок також дозволить трохи знизити безробіття з нинішніх 24,6% - найвищого рівня не тільки в Євросоюзі, а й серед усіх країн ОЕСР. Нові умови для магазинів дозволять створити близько 20,5 тис. робочих місць, що не так багато для країни з населенням понад 47 млн людей, але для Іспанії зараз важлива будь-яка дрібниця.

Як повідомляє The Telegraph, Мадрид лідирує серед міст, які намагаються лібералізувати правила торгівлі, щоб залучати якомога більше туристів. Тепер у місті всі 75 тисяч магазинів можуть працювати будь-коли, незалежно від їхньої площі.

Водночас маленькі магазини по всій країні висловили невдоволення нововведеннями, тому що вони побоюються, що покупці віддадуть перевагу великим торговим центрам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram