ГоловнаСвіт

США відкликали з Афганістану близько 12 тисяч військових

Повністю виведення цього контингенту, згідно з рішенням Барака Обами, повинні завершити до 30 вересня.

США відкликали з Афганістану близько 12 тисяч військових
Джон Аллен
Фото: partbilet.ru

Назначене на 2012 рік виведення з Афганістану 23 тисяч американських військовослужбовців наполовину завершено. Про це в інтерв'ю Associated Press заявив командувач військ НАТО в Афганістані, американський генерал Джон Аллен.

Дотепер виведено трохи більше за половину від 23 тисяч солдатів. При цьому Аллен наголосив, що виведення військ не слід переоцінювати, оскільки військова операція, якою керують США, в Афганістані все ще триває.

Повністю виведення цього контингенту, згідно з рішенням президента США Барака Обами, повинні завершити до 30 вересня. Після цього в Афганістані залишаться близько 68 тисяч американських військовослужбовців. До 1 жовтня, окрім них, у країні буде ще 40 тисяч військовослужбовців міжнародної коаліції.

2011 року з Афганістану вже вивели десять тисяч американських військовослужбовців. Донині 90% операцій, які здійснюють сили міжнародної коаліції, проводять за взаємодії з афганськими урядовими силами. Утім, не рідкісні випадки, коли афганці, вдягнені у форму сил безпеки країни, здійснюють напади на американських військовослужбовців. Зокрема, 22 липня внаслідок такого нападу було вбито трьох американських інструкторів (цих даних наразі не підтверджено). Цього дня в країні було вбито ще п'ятьох військовослужбовців країн НАТО.

Місія НАТО в Афганістані повинна завершитися наприкінці 2014 року. Утім, за словами Аллена, і після 2014 року США і країни НАТО, ймовірно, збережуть військову присутність в Афганістані. Який саме міжнародний контингент залишиться в країні після 2014 року і в чому полягатимуть його основні функції, наразі не зрозуміло.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram