ГоловнаСвіт

Контррозвідка Німеччини поліпшить свій імідж за допомогою коміксів

Чорно-білі оповідання "Добрі агенти MAD" розказують про типові ситуації зі служби.

Контррозвідка Німеччини поліпшить свій імідж за допомогою коміксів
Комиксы немецкой военной разведки
Фото: Lenta.ru

Німецька військова контррозвідка (MAD) вирішила покращити свій імідж за допомогою коміксів. Новий випуск журналу Y, який видає бундесвер, присвячено роботі контррозвідників, які виявляють шпигунів, ісламістів і неонацистів у бундесвері. Чорно-білі комікси "Добрі агенти MAD" розповідають про типові ситуації на службі.

Перший сюжет присвячено тому, як німецького солдата спокушає російська шпигунка. Вона намагається отримати від нього секретні документи і пропонує йому заробити так багато грошей. Але співробітники MAD викривають її план і запобігають держзраді. В інших серіях контррозвідка рятує табір бундесверу в Афганістані від бойовиків-ісламістів або допитує солдата, який слухає правоекстремістських музику.

Окрім цього, в журналі з'явилося інтерв'ю з колишнім головою MAD Карлом-Хайнцем Брюссельбахом (Karl-Heinz Bruesselbach), який несподівано заявив, що військові розвідники не хочуть ховатися від громадськості. До цього військова контррозвідка вважалася однією з найбільш закритих спецслужб.

Тим часом зміна ставлення до контррозвідки з боку політиків змусила керівництво MAD змінити тактику. Міністр юстиції Сабіна Лойтхойссер-Шнарренбергер заявила раніше, що Німеччині не потрібна така служба, як MAD у її нинішній формі. Інші політики з владної коаліції також підтримували цю думку, сприймаючи спецслужбу як пережиток холодної війни.

Окрім того, імідж MAD зіпсувала участь її співробітників у провальній справі про неонацистські вбивства, скоєні NSU. Служба військової контррозвідки брала участь у операції "Ренштейг" із 1997-го по 2003 рік. Під час неї MAD разом зі службою охорони Конституції стежила за Тюринзьким праворадикальним угрупованням, із яким були пов'язані майбутні члени NSU. Військова розвідка займалася цією справою, оскільки серед правих були солдати бундесверу.

Однак служба захисту конституції знищила звіти про цю операцію, а отримана інформація не допомогла затримати злочинців. NSU була заснована 1998 року, а викрита тільки 2011-го і скоїла за цей час десять убивств та кілька терактів. У зв'язку із цим німецька влада вирішила реформувати спецслужби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram