ГоловнаСвіт

Від Берліна зажадали трильйона євро

У Міттенвальде зараз мешкають близько дев'яти тисяч осіб.

Від Берліна зажадали трильйона євро
Фото: svit24.net

Мер міста Міттенвальде в Бранденбурзі зажадав від влади Берліна трильйона євро. На думку мера Міттенвальде Уве Пфайффера, саме таку суму, з урахуванням накопичених відсотків, нинішня столиця Німеччини завинила його місту за позику 450-річної давності.

1562 року влада міста Берлін-Кельн попросила в Міттенвальде 400 гульденів, щоб заплатити податки курфюрстові Брандербурга Йоахіму II Гекторові. Берлін мав повернути 106 відсотків від отриманої суми, але жодного гульдена так і не віддав.

450 років опісля, у травні 2012 року, Пфайффер заявив, що, якби Берлін розрахувався з Міттенвальде за боргами, його місто стало б найбагатшим на планеті. Мер, щоправда, визнав, що боргової розписки в адміністрації його міста не залишилося.

Пфайффер зробив заяву, радше, жартома, однак багато ЗМІ сприйняли її всерйоз, через що мерові досі доводиться відповідати на питання журналістів з усього світу. Мер Міттенвальде не раз наголошував, що й не чекав від Берліна, що той розрахується за старий борг.

У Міттенвальде зараз мешкають близько дев'яти тисяч осіб. У Середньовіччя місто під назвою Кельн існувало на території сучасного Берліна, але пізніше увійшло до складу майбутньої столиці Німеччини.

У середньовічній Німеччині гульдени карбували із срібла 930-ї проби, а вага монети становила 24,62 грама (така монета містила 22,91 грама срібла). Також гульдени карбували із золота. Вага монети і її цінність різнилися залежно від курфюрства. Гульдени втратили платіжну роль у Німецькій імперії 1876 року. В наші дні гульдени перевипустили, але тільки як сувенірні монети. Гульдени, випущені в епоху Середньовіччя, вважають раритетом. Нумізмати дають за них тисячі євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram