ГоловнаСвіт

Робітників на "Фукусімі" примушували брехати про рівень радіації

Їм також пропонували зробити захисні екрани зі свинцю для дозиметрів.

Робітників на "Фукусімі" примушували брехати про рівень радіації
Фото: Lenta.ru

Робітників компанії Build-Up, що виконували роботи на пошкодженій після цунамі і землетрусу атомній електростанції "Фукусіма-1", під загрозою звільнення примушували занижувати свідчення персональних дозиметрів.

Про це пише японська газета Asahi Shimbun.

Як пише видання, один із високопоставлених співробітників Build-Up, яка була підрядником оператора "Фукусіми-1" Tepco, вимагав, щоб робітники закривали дозиметри пластинами зі свинцю для зниження рівня отриманої радіації. Згідно з правилами проведення робіт на АЕС, доза радіації, отримана співробітниками, не повинна перевищувати 50 мілізіверт. Як випливає з аудіозапису, що потрапив в розпорядження Asahi, співробітник Build-Up стверджував, що цей ліміт буде перевищено за три-чотири місяці, і запропонував робочим зробити захисні екрани зі свинцю для дозиметрів.

Пропозиція сфальсифікувати показання дозиметрів зустріла з боку робітників критику, після чого їх начальник пригрозив звільненням. За даними газети, троє співробітників Build-Up після цієї розмови звільнилися.

У керівництві Build-Up підтвердили, що 1 грудня 2011 року одна з робочих груп, в складі якої було 9 осіб, дійсно виконувала роботу з закритими свинцевими пластинами дозиметрами. Наскільки широкою була практика заниження показань дозиметрів, не повідомляється.

За даними Agence France-Presse, міністерство охорони здоров'я, праці і добробуту Японії почало розслідування у зв'язку з випадками приховування показань дозиметрів.

Аварійна ситуація на "Фукусімі-1" склалася після того, як станція була серйозно пошкоджена цунамі в березні 2011 року. Збій у системі охолодження реакторів призвів до часткового розплавлення паливних стрижнів і викиду радіації в навколишнє середовище.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram