ГоловнаСвіт

Ірак перекрив основні прикордонні пункти на кордоні із Сирією

Військові заявили про готовність прийняти сирійських біженців.

Ірак перекрив основні прикордонні пункти на кордоні із Сирією
архивное фото

У п'ятницю, наступного дня після того, як сирійські повстанці взяли під свій контроль прикордонний пост на межі з Іраком, іракська армія перекрила основні прикордонні пункти на кордоні із Сирією.

Про це повідомляє Reuters 20 квітня.

Окрім того, збройні загони сирійської опозиції захопили Сармаду і Баб Хава на кордоні з Туреччиною.

Контрольно-пропускний пункт Абу Камаль-Каїм, який розташований за 300 км на захід від Багдада, на шосе Euphrates River, є одним з головних торгових шляхів на всьому Близькому Сході. Сирійці підпалили контрольно-пропускний пункт зі свого боку. Зараз біля нього немає ні сирійських прикордонників, ні повстанців із Вільної сирійської армії (ВСА), ні сирійських біженців, які намагаються потрапити до Іраку. Близько 40 іракських солдатів і їхній командир прибули на прикордонний пункт, щоб зміцнити безпеку.

Представник міністерства внутрішніх справ Іраку генерал-лейтенант Ахмед аль-Хафаджі сказав, що Ірак зміцнив всі ключові точки уздовж своєї 680-кілометрової межі із Сирією, збільшив патрулі і готовий приймати людей, що приїжджають до Іраку. Нагадаємо, у вівторок через ескалацію насильства в Дамаску Ірак закликав десятки тисяч своїх громадян, які проживають у Сирії, повернутися додому.

Іракське товариство Червоного Півмісяця сказало, що за останні два дні 2 285 іракців, які проживають у Сирії, зареєструвалися для репатріації.

Ситуація з безпекою в Іраку, як і раніше, залишається непевною, незважаючи на ослаблення насильства на релігійному ґрунті, внаслідок якого протягом 2006-2007 років загинули десятки тисяч людей. Десятки тисяч іракців попрямували до Сирії у час післявоєнного насильства, але коли почалося сирійське повстання, багато хто повернувся в Ірак.

Іракський уряд говорить, що прикордонний пункт Аль-Валіда, що недалеко від північного іракського міста Мосул, залишається відкритим, а сирійську сторону контролюють місцеві прикордонники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram