ГоловнаСвіт

Від гренландського льодовика відколовся масивний айсберг

Кліматологи повідомили: за останні 150 років таке глобальне танення льоду відбулося вперше.

Від гренландського льодовика відколовся масивний айсберг

Згідно з даними, отриманими із супутників НАСА, від льодовика Петерманна в Гренландії відколовся величезний айсберг, площа якого перевищує 100 кв. кілометрів.

Як повідомляє CyberSecurity.ru, зображення із супутника свідчать про те, що айсберг відколовся від краю льодовика, і це могло статися, швидше за все, під впливом зростання температур довкілля. 2010 року від льодовика Петерманна вже відколовся суперайсберг площею близько 250 кв. км.

Експерти кажуть, що ще пару років тому вони розглядали льодовик Петерманна як один із найбільш стабільних, але зміни, що відбуваються з ним за останні два в половиною роки, змушують дивуватися навіть найзапекліших скептиків у лавах учених-кліматологів.

"Наразі рано говорити про крах льодовика в цілому, але сьогоднішній відкол айсберга - це, безумовно, знакова подія, - говорить кліматолог НАСА Ерік Рігні. - Маємо дані моніторингу динаміки айсбергів і льодовиків за останні 150 років. Ніколи ми не бачили такого швидкого і глобального танення льоду".

Руйнація айсбергів-гігантів - це не тільки катастрофа для природи, а й серйозна небезпека для плавучих станцій, нафтових бурових вишок, а також суден і прибережних споруд, оскільки брила льоду у 100 кв. км має масу в сотні мільйонів тонн і може заподіяти серйозних пошкоджень навіть дуже міцним конструкціям.

Як повідомляли раніше вчені, Гренландія піднімається з води за рахунок танення льоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram