ГоловнаСвіт

Ізраїль зупинить потік сирійських біженців, - Міноборони

За прогнозами Агентства ООН у справах біженців, число сирійських біженців зросте до 185 тисяч 2012 року.

Ізраїль зупинить потік сирійських біженців, - Міноборони
архивное фото
Фото: comments.ua

Міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак заявив, що Ізраїль блокуватиме потік сирійських біженців на контрольовані Ізраїлем Голанські висоти, повідомляє Reuters 19 липня.

"Вони (біженці) не вибрали шлях до нас, але в разі падіння режиму, що може статися ... (ізраїльські війська) тут уважні і готові, і якщо нам доведеться зупинити потоки біженців, ми їх зупинимо", - заявив Барак.

Попри це, джерело в Міноборони зазначило, що Барак говорив тільки про запобігання потоку біженців, але, очевидно, Ізраїль не буде "цілком закривати двері" для сирійців, які шукають безпечний притулок. До 1967 року Голанські висоти були частиною сирійської провінції Кунейтра, захопленої Ізраїлем під час Шестиденної війни. Голанські висоти відокремлено від Сирії огорожею, і на цьому кордоні вже кілька десятиліть не спостерігали ніякої активності.

За два кілометри від Голанських висот розташоване сирійське село Джубати. В цей час з боку села чутно постріли.

Начальник Генерального Штабу Армії оборони Ізраїлю Бені Ганц у січні заявив, що готується прийняти сирійських біженців із числа міноритарної секти алавітів, до якої належить президент Сирії Башар Асад, якщо його буде повалено. Сирійська опозиція складається переважно з сунітів.

У березні високопоставлений ізраїльський офіцер повідомив журналістів на сирійському кордоні, що військові та міжнародні організації готувалися тимчасово прийняти біженців із Сирії, щоб потім переправити їх у третю країну. Але він вважав, що сценарій, за якого сирійці будуть переходити ізраїльський кордон, малоймовірний.

1981 року Кнесет Ізраїлю ухвалив "Закон про Голанські висоти", де в односторонньому порядку було проголошено суверенітет Ізраїлю над цією територією. Анексію було визнано недійсною Резолюцією № 497 Ради Безпеки ООН від 17 грудня 1981 року. Після Шестиденної війни на Голанах залишилося лише 6400 сирійських громадян, в основному друзи. Ізраїль готовий був надати друзам, число яких нині становить 20 тисяч, громадянство, але більшість його відкинули.

Агентство ООН у справах біженців минулого місяця подвоїло свої прогнози за кількістю біженців, які покинуть Сирію цьогоріч. Відтак, за прогнозами агентства, ця кількість становитиме 185 тисяч сирійців.

Туреччина, яка простягається вздовж північного кордону Сирії, з березня 2011 року дала притулок більш ніж 50 тисячам сирійців, але відтоді тисячі повернулися до своїх будинків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram