ГоловнаСвіт

Ізраїль не вступатиме в конфлікт з Іраном

Біньямін Нетаньяху поклав провину за теракт у болгарському аеропорту на Іран.

Ізраїль не вступатиме в конфлікт з Іраном
Биньямин Нетаньяху
Фото: EPA/UPG

У четвер Ізраїль дав зрозуміти, що не вступатиме у відкритий конфлікт з Іраном або його союзником - ліванською організацією "Хезболла", незважаючи на заяву прем'єр-міністр Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який звинуватив їх у загибелі своїх громадян у болгарському аеропорту.

Про це повідомляє Reuters 19 липня.

Нагадаємо, жертвами терориста-смертника стали вісім осіб. Смертник підірвав автобус з ізраїльськими туристами в аеропорту поблизу міста Бургас. Потерпілими вважають 37 осіб. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху звинуватив в теракті Іран. Ізраїльський міністр оборони Ехуд Барак, своєю чергою, заявив, що до вибуху в Бургасі причетна "Хезболла".

Звинувачення прем'єр-міністра базується на підозрах Ізраїлю, що іранські агенти і "Хезболла" ведуть приховану кампанію проти інтересів Ізраїлю за кордоном. Болгарія не назвала відповідальних за вибух. "Хезболла" та Іран також не коментували заяву Нетаньяху.

Ізраїль уже давно погрожує вдатися до військової сили для приборкання спірної ядерної програми Тегерана, але міністр оборони Ехуд Барак нині більше стурбований реакцією на теракт у Болгарії. Виступаючи на ізраїльському радіо він заявив, що країна "робитиме все можливе для того, щоб знайти винуватих і тих, хто дав їм вказівку, і покарати".

Попри це, експерти вважають, що Ізраїль не захоче псувати відносини з західними партнерами, почавши військові дії проти Ірану. Вони також вважають, що Ізраїль спробує уникати сутичок із "Хезболлою", яка, за даними ізраїльських вояків, накопичила близько 80 тисяч ракет у Лівані, оскільки це несе ризик боротьби на північному кордоні країни в той час, як Ізраїль із занепокоєнням стежить за безладами в сусідній Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram