ГоловнаСвіт

Сирійська опозиція оголосила про втечу Асада

Слідом за ліквідацією чотирьох осіб, відповідальних за силове придушення повстання.

Сирійська опозиція оголосила про втечу Асада
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Президент Сирії Башар Асад залишив столицю країни Дамаск і вилетів на особистому літаку в місто Латакія, розташоване на середземноморському узбережжі неподалік від порту Тартус.

Про це повідомляє телеканал "Аль-Арабія" з посиланням на представників командування опозиції та західних дипломатів.

Згідно з цими даними, Асад, який вже другий день не з'являється на людях, тепер керує операцією з придушення повстання саме з Латакії. Джерела також повідомляють, що він міг залишити Дамаск ще до вчорашнього вибуху, що забрав життя чотирьох його наближених, враховуючи зятя Асифа Шауката. Опозиціонери також заявляють, що доля брата президента - Махера Асада - також залишається невідомою.

Підтвердження інформації про втечу президента зі столиці з незалежних джерел не надходило, проте в Дамаску вже поширилися чутки про те, що і його родина вивезена в більш безпечне місце.

Днем раніше повстанці успішно провели операцію з ліквідації чотирьох осіб, відповідають за силове придушення повстання в Сирії. Крім Шауката, що координував військову операцію, були вбиті міністр оборони Дауд Раджіха, глава МВС Мухаммад аш-Шаар, а також помічник віце-президента з питань безпеки Хасан Туркмані. Більшість інших чиновників сирійських силових відомств отримали поранення і були доставлені в лікарні.

Новини про загибель відразу чотирьох осіб з найближчого оточення Башара Асада викликали святкування та народні гуляння в багатьох сирійських містах. Крім того, повстанці заявили, що ця операція - лише початок, а кінцевою їх метою є ліквідація самого президента.

Тим часом бої у Дамаску, що почалися п'ять днів тому, не припиняються. Сутички, в яких гинуть десятки людей, тривають відразу в декількох районах сирійської столиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram