ГоловнаСвіт

Учені навчилися використовувати сонячні батареї під водою

Згідно з першими випробуваннями, на глибині 9,1 метра панелі генерують близько 7 ватів.

Учені навчилися використовувати сонячні батареї під водою
Солнечные батареи
Фото: newsru.com

Американські вчені винайшли спосіб розміщувати сонячні батареї під водою. Співробітники Військово-морської дослідницької лабораторії США оголосили про створення фотоелектричних панелей, призначених для живлення підводних датчиків.

Під водою сонячне світло змінює довжину своєї хвилі, а також частково поглинається самим водним середовищем, проте якщо панель переналаштувати на "водне сонячне світло", то і вона зможе генерувати необхідну кількість електрики.

Перші досліди показали, що на глибині 9,1 метра панелі здатні генерувати близько 7 ватів на квадратний метр площі батарей. На практиці це дозволяє розгортати електричне автономне обладнання в прибережних зонах, де глибина не перевищує 20-30 метрів.

Автори розробки кажуть, що традиційно підводні автономні системи та сенсори мали дуже невелику популярність власне через обмежену доступність електрики. Тому вони під'єднувалися до берегових установок живлення або отримували електрику з кораблів.

Спроби використовувати традиційні фотоелектричні панелі здебільшого були безуспішними, оскільки, як звичайні сонячні батареї, під водою вони просто не отримують достатньо ультрафіолетового випромінювання.

Збір сонячного світла під водою є проблемою, тому в підводних панелях дослідники дещо змінили принцип збору фотонів і їх перетворення на електрику.

Спочатку фахівці намагалися виготовляти сонячні батареї для підводного використання на основі кристалізованих кремнієвих елементів, натомість тепер дійшли висновку, що доцільніше застосовувати аморфні кремнієві елементи.

На думку спеціалістів, для виконання робіт зі збору фотонів під водою добре підходить високоякісний фосфід індію галію (GaInP), елементи якого працюють у водному середовищі і дуже чутливі до світла у видимому діапазоні (400-700 нанометрів). У підсумку створені панелі можуть генерувати так званий низький темновий струм, який отримують за умов слабкого освітлення.

Під водою сонячне світло зміщується в бік синього і зеленого спектрів, що і дозволяє елементам GaInP працювати з потрібною ефективністю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram