ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Низька явка темношкірих виборців може коштувати Обамі перемоги

Нейтральні штати зазвичай стають вирішальними у президентських перегонах.

Низька явка темношкірих виборців може коштувати Обамі перемоги
Барак Обама
Фото: Newsru.com

Зниження явки темношкірих виборців може обернутися поразкою для глави держави Барака Обами в ключових штатах на майбутніх президентських виборах у США. Про це свідчать результати дослідження американської правозахисної організації "Національна урбаністична ліга".

"Зменшення навіть на 5% числа афроамериканців, які підуть на вибори, вплине на підсумки голосування в ключових штатах", - йдеться в документі.

За словами авторів доповіді, якщо явка темношкірих виборців спаде із 65% до 60%, то Обама може зазнати поразки в Північній Кароліні. Крім того, йому буде непросто отримати перемогу в штатах Огайо і Вірджинія.

Перемога в нейтральних штатах, які апріорі не голосують за республіканців чи демократів, зазвичай стає вирішальною у президентських перегонах: традиційно саме в них розгортається основна боротьба за голоси виборців.

У США для перемоги на президентських виборах необхідно не абсолютну більшість голосів виборців, а перемогу в найбільшій кількості штатів, які делегують вибірників пропорційно до населення.

"Явка афроамериканських виборців може суттєво вплинути на підсумок виборів", - наголошено в документі.

Згідно з результатами дослідження, на виборах 2008 року частка афроамериканців віком від 18 до 25 років, які взяли участь у виборах, була значно вищою, ніж той самий показник в аналогічній категорії білого населення.

"Із цією інформацією на руках ми маємо намір показати кожному афроамериканському виборцеві, що його голос має значення, - заявили представники організації. - Питання не в тому, скільки афроамериканців проголосують за нинішнього президента, а скільки з них взагалі візьмуть участь у голосуванні".

Президентські вибори в США відбудуться 6 листопада 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram