ГоловнаСвіт

В Угорщині заарештовано найбільш розшукуваного нацистського злочинця

За словами представників прокуратури, велика частина розслідування полягає у вивченні архівних документів.

В Угорщині заарештовано найбільш розшукуваного нацистського злочинця
Чижик-Чатари
Фото: thesun.co.uk

Прокуратура Угорщини заарештувала обвинуваченого в нацистських злочинах Ладіслауса Чижика-Чатарі.

Напередодні влада Угорщини заявила, що "відчуває численні правові труднощі" під час розслідування звинувачень проти Чижика-Чатарі, раніше заочно засудженого в Чехословаччині до смертної кари за злочини під час Другої світової війни.

Фотографії 97-річного Чижика-Чатарі, який очолює список найбільш розшукуваних нацистських злочинців за версією Центру Симона Візенталя, а також стаття про нього 16 липня з'явилися на сторінках британської газети Sun.

Представник центру Ефраїм Зурофф повідомив ізраїльські ЗМІ, що його співробітники виявили Чижика-Чатарі в Будапешті ще 2011 року й тоді ж передали документи на нього в угорську прокуратуру.

У заяві прокуратури Угорщини національному інформагентству MTI підтвердили, що розслідування у цій справі було розпочато 11 вересня 2011 року. При цьому в заяві жодного разу прямо не згадано прізвище Чижик-Чатарі - повідомляли лише, що розслідування порушено "щодо Х. ..".

За словами представників прокуратури, велика частина розслідування полягає у вивченні архівних документів і пошуку тих, хто вижив під час війни, хто може стати свідками в цій справі. Будапешт уважає все це проблематичним, оскільки практично всі потенційні очевидці проживають за кордоном.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан також відреагував на критику Центру Візенталя, що вказував на бездіяльність угорської влади. "Уряд Угорщини ніколи не шкодує зусиль на розслідування злочинів минулого та покарання їх виконавців", - заявив він.

Ладіслаус (Ласло) Чижик-Чатарі, за даними Центру Візенталя, під час Другої світової війни виконував обов'язки начальника поліції з охорони гетто в місті Каса (нині Кошице, Словаччина). Його звинувачують у загибелі щонайменше 15,7 тисячі євреїв.

Після війни суд Чехословаччини засудив Чижика-Чатарі до смертної кари, однак він зумів виїхати в Канаду, де торгував творами мистецтва. 1997 року канадська влада дізналася правду про минуле Чижика-Чатарі, позбавила його громадянства та почала готувати документи для його екстрадиції. Однак угорець зник до того, як необхідні юридичні процедури було завершено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram