ГоловнаСвіт

Камбоджа закриває школи через небезпеку поширення смертельного вірусу

ВООЗ вважає, що рішення влади створить непотрібну паніку в суспільстві.

Камбоджа закриває школи через небезпеку поширення смертельного вірусу
Фото: EPA/UPG

Камбоджа закрила всі свої дитячі садки та початкові школи в середу, щоб запобігти поширенню смертельного вірусу EV-71, жертвами якого вже стали принаймні 55 дітей.

Про це повідомляє Reuters 18 липня.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в Камбоджі загинуло 55 дітлахів. Більшість із них були віком до трьох років і померли протягом 24 годин після госпіталізації. Офіційно в Камбоджі було зафіксовано 61 випадок зараження Enterovirus-71 (EV-71), унаслідок чого постраждали діти віком від трьох місяців до 11 років.

Спалах вірусу спричинив побоювання в інших частинах регіону, як-от Таїланд і Філіппіни. В обох країнах у дітей виявили ознаки зараження вірусом, але поки не було випадків зі смертельним результатом.

"Після отримання доповіді про стрімке поширення ознак вірусу в школах у деяких провінціях, ми не повинні чекати ще два тижні", - заявив державний секретар Міністерства освіти Мак Ван.

Він сказав, що школи будуть закриті протягом 10 тижнів. Школи в Камбоджі повинні закритися на канікули наприкінці серпня.

ВООЗ, яка надає Камбоджі допомогу в розслідуванні смертей, заявила в середу, що стурбована тим, що закриття шкіл може викликати паніку в суспільстві. ВООЗ вважає, що влада країни в змозі стримати поширення.

"Ми не рекомендуємо закривати дитячі садки та початкові школи, тому що це може створити непотрібну паніку в суспільстві", - заявив представник ВООЗ Сонні Крішнан.

"Випадки зараження EV-71 під контролем Міністерства охорони здоров'я та ... (воно) здатне стримати (розповсюдження вірусу)".

Він сказав, що влада відстежує ситуацію і повідомлень про нові випадки зараження не надходило.

Сусідній Таїланд закрив 18 шкіл у Бангкоку, щоб спробувати запобігти поширенню різних штамів ентеровірусу. З початку року в Таїланді було виявлено щонайменше 12,5 випадки зараженням вірусом.

EV-71 - різновид кишкового вірусу, в більшості розвинених країн практично повністю зниклого кілька десятиліть тому. Він належить до групи кишкових вірусів, які проникають в організм людини через слизову травного тракту і верхніх дихальних шляхів, і, потрапляючи в кров, поширюються по всіх органах, вражають їх і призводять до серйозних захворювань, вражаючи шлунково-кишковий тракт, легені й мозок.

Вірус поширюється в умовах антисанітарії. У разі зараження вірусом EV-71 підвищується температура, з'являється висип на шкірі рук і ніг, на долонях, стопах, набряк кінцівок, виникають виразки в ротовій порожнині. Інфекція може викликати такі ускладнення, як менінгіт, енцефаліт, набряк легенів і параліч. У важкій формі ентеровірус може призвести до летального результату. Небезпека збільшується через те, що фахівці поки не можуть виробити вакцини та ефективного курсу лікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram