ГоловнаСвіт

18 млн росіян живуть за межею бідності, - Путін

Президент зазначив, що кількість людей, які живуть на межі бідності, поступово скорочується.

18 млн росіян живуть за межею бідності, - Путін
Фото: Макс Левин

Президент Росії Володимир Путін на засіданні держради визнав, що в країні "неприйнятно велика диференціація доходів" і 13% громадян (близько 18 млн осіб) досі живуть за межею бідності.

При цьому Путін зазначив, що останнім часом кількість людей, які живуть на межі бідності, поступово скорочується, але "рівень ще доволі високий".

Один із заходів для вирішення цієї проблеми, що запропонував президент, - це новий механізм підвищення зарплат у бюджетній сфері і перехід до впровадження так званого "ефективного контракту", коли розмір окладу працівника безпосередньо залежить від результатів його праці.

Ще одне завдання, яке поставив Путін, - зростання продуктивності праці в країні. "Ми плануємо збільшити її в 1,5 разу за рахунок модернізації застарілих і створення високотехнологічних виробництв, залучення в кожен суб'єкт Федерації довгострокових інвестицій", - заявив президент.

Окрім того, як вважає Путін, Росія сьогодні має "історичний шанс" вирішити житлову проблему, яка гостро стоїть уже більш ніж сто років і "не вирішена ще з царських часів". Путін упевнений, що зараз країна має для цього технологічні та фінансові можливості.

Як зазначає доцент Вищої школи економіки, президент Експертного фонду соціальних досліджень Павло Кудюкін, проблема полягає в тому, як вираховувати рівень бідності в Росії."Росстат розраховує рівень бідності, спираючись на прожитковий мінімум, а в нашій країні він дуже мізерний: це життя не просто бідне, а радше злиденне, і можна собі уявити, що означає жити ще нижче від цього рівня", - сказав Кудюкін.

За словами експерта, якщо вимірювати рівень бідності іншими методами, то кількість людей, які живуть у злиднях, виявиться дуже високою. Водночас, як зазначає Кудюкін, загалом рівень бідності в Росії останнім часом знижується на тлі зростання реальних доходів.

Директор Інституту економіки РАН Руслан Грінберг також зазначає, що прожиткового мінімуму в Росії давно не переглядали і його "слід було б підвищити удвічі-втричі".

"У нашій країні близько 30 млн осіб перебувають у жахливому стані, а ще приблизно стільки само людей живуть від зарплати до зарплати. Виходить, що близько половини населення живе в дуже жорстких умовах", - нарікає економіст.

Розмір прожиткового мінімуму на душу населення в Росії в першому кварталі 2012 року становив 6 307 рублів (193,4 долара).

Тим часом, за даними Росстату, найвищий рівень бідності в Росії зафіксували 1992 року - 33,5%. Тільки до 2004 року цей показник опустився нижче за 20%. Рівень бідності знову зріс під час фінансової кризи 2008 року, але вже 2009 року він знову пішов на спад.

За оцінкою Росстату за 2011 рік, кількість громадян, які живуть за межею бідності в Росії, становила приблизно 12,8%, що на 0,2% перевищує показники 2010 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram