ГоловнаСвіт

В Японії відкрито доступ на пляж Фукусіми

Відпочивальникам дозволили купатися в морі.

В Японії відкрито доступ на пляж Фукусіми
Курорт в префектуре Фукусима
Фото: РИА Новости

Вперше з позаминулого року відкрилися пляжі Накосо в префектурі Фукусіма в День моря, який відзначається в понеділок в Японії, повідомив департамент туризму міста Івакі, до якого відносяться пляжі.

Минулого року після аварії на АЕС "Фукусіма-1" всі пляжі префектури, також як і відкриті басейни, були закриті через численні витоки радіації в морську воду й атмосферу.

Вимірювання радіації в повітрі та воді на пляжах Накосо, які регулярно проводяться цього року, показали, що пляжі безпечні для відпочивальників. Так, за останніми вимірюваннями, в морській воді радіонуклідів не виявлено зовсім, а рівень радіоактивного опромінення повітря становив 0,06-0,07 мікрозівертів на годину, що значно нижче від норми 0,23 мікрозіверта на годину або 1 мілізіверт на рік.

Цунамі 2011 знесло на пляжах всі будівлі, кафе, вишки рятувальників. Частину з них за рік вдалося відновити. На пляжах встановлені тимчасові туалети. Кафе і бари, що приймали раніше сотні відпочивальників, цього року наразі вирішено не відновлювати - дається взнаки страх перед цунамі і побоювання, що люди, перебуваючи в приміщенні, можуть не почути попередження про цунамі, що насувається, якщо воно відбудеться.

У березні минулого року через цунамі, висота якого виявилася в три рази вищою від прогнозів, з ладу вийшла система охолодження на АЕС "Фукусіма-1". Аварія стала найбільшою за останні 25 років після аварії на Чорнобильській АЕС. Відбулися численні витоки радіації в атмосферу і морську воду. Із зони в радіусі 20 кілометрів від станції було евакуйовано 140 тисяч осіб. Більшість з них продовжують жити в тимчасовому житлі. Низку районів через високий рівень зараження, як очікують, буде визнано непридатними для проживання. Для повної ліквідації аварії, у тому числі демонтажу реакторів, знадобиться близько 40 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram