ГоловнаСвіт

Японія і Китай намагаються уникнути конфлікту навколо спірних островів

Відкликання посла з Пекіна не було протестом, - японське МЗС.

Японія і Китай намагаються уникнути конфлікту навколо спірних островів
Фото: telegraph.co.uk

Посол Японії в Китаї повернувся до Пекіна в понеділок після того, як у вихідні Токіо викликало його, щоб обговорити ескалацію напруження навколо групи островів у Східно-Китайському морі, територіальну належність яких оскаржують обидві країни.

Про це повідомляє Reuters 16 липня.

Прес-секретар міністерства заявив, що міністр закордонних справ Японії Коїтіро Гемба заперечував, що виклик посла Уїтіро Ніви було задумано як протест Пекінові через появу китайських риболовецьких суден у водах поблизу спірних островів, відомих під назвою Сенкаку в Японії і Дяоюйдао в Китаї.

Територіальна суперечка навколо островів поблизу багатих промислових ділянок і потенційно величезних запасів нафти і газу загрожує зіпсувати відносини між двома найбільшими економіками Азії.

Після того, як прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода заявив, що Японія могла б купити острови у приватних власників, китайські судна двічі заходили у води поблизу островів. Перед цим придбати острів Сенкаку і прилеглий архіпелаг між Китаєм і Японією планував губернатор столичної префектури Токіо Сінтаро Ісіхара.

Ніва, екс-президент торгової компанії Itochu Corp, минулого місяця заявив, що виступає проти плану Ісіхари, чим розлютив консерваторів і спричинив критику з боку МЗС.

Торгові партнери намагаються уникати згадок про конфлікт 2010 року, коли Японія затримала капітана китайського траулера в районі спірних островів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram