ГоловнаСвіт

Комп'ютери Mac втрачають популярність через iPad

Аналітики передбачають падіння доходів Apple до кінця цього фінансового року.

Комп'ютери Mac втрачають популярність через iPad

Комп'ютери Mac усе менш популярні через iPad. Аналітики передбачають падіння доходів Apple до кінця цього фінансового року через зниження продажів комп'ютерів Mac на тлі зростання популярності планшетників iPad.

"Ми вважаємо, що збільшення продажів планшетних комп'ютерів iPad негативно позначиться на продажах комп'ютерів Mac, навіть попри нещодавнє оновлення для MacBook. Тому на тлі збільшення продажів iPad ми знижуємо прогноз стосовно Mac на 40%", - повідомив аналітик компанії BMO Capital Кіт Бечман.

На думку фахівця, виручка Apple в IV кварталі може виявитися на 5,5 млрд доларів нижчою від консенсус-прогнозу аналітиків.

Кіт Бечмен скоригував попередній прогноз продажів iPhone і iPad на найближчі півтора року, збільшивши його на 1,6 і 3,8 млн штук відповідно. Одночасно експерт знизив оцінку щодо комп'ютерів Mac.

Передбачають, що протягом наступних 6 кварталів обсяги їхніх продажів будуть меншими на 1,6 млн штук (прогноз продажу Mac на 2012 рік знижено з 18,65 до 18,22 млн штук, а на 2013 рік - з 21,38 до 20,18 млн штук).

Раніше цього року аналітик центру BITG Волтер П'єчек знизив рекомендації щодо акцій Apple, пояснивши, що згортання програм заміни старих версій iPhone на нові зумовить зниження продажів, а отже, і скорочення прибутку.

Дещо розрадити Apple можуть дані, які свідчать, що популярність її мобільних пристроїв негативно позначається не тільки на продажу її ж "маків", а й, зрозуміло, на продажах ПК із Windows.

Можливо, аналітики, які захоплено передрікали, що популярність iPhone і iPad обов'язково підстьобне інтерес споживачів до настільних систем і ноутбуків Apple, дещо погарячкували, проте статистика свідчить: з моменту появи першого iPhone 2007 року динаміка продажів ПК спадала в міру появи нових мобільних пристроїв Apple. Про те, що їхня популярність вдарить і по іншій "яблучній" продукції, ніхто не подумав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram