ГоловнаСвіт

У Франції вирішили відмовитися від швидкісних поїздів

Під скорочення потраплять дорогі об'єкти.

У Франції вирішили відмовитися від швидкісних поїздів
Фото: delo.ua

Уряд Франції ухвалив рішення скоротити плани будівництва швидкісних залізничних ліній у країні.

Міністр з бюджетних питань Франції Жером Каюзак нарешті визнав очевидне: "Попередня влада запланувала дуже багато проектів будівництва швидкісних ліній, не передбачивши при цьому джерел їхнього фінансування. Тепер вихід тільки один - відмовитися від деяких із них".

Згідно з планами, від 2007 року до 2020 року у Франції планували побудувати 14 швидкісних залізничних ліній завдовжки загалом 2 тисячі км. Інвестиції у проект мали становити 260 млрд євро.

Проте через фінансову кризу країна більше не має коштів оплачувати розвиток інфраструктури. Уряду слід вибрати і відмовитися від деяких ліній. Щоб ретельно опрацювати це питання, буде створено спеціальну комісію, яка оголосить своє рішення до кінця цього року.

Як пише Le Figaro, поза всякими сумнівами, буде побудовано дві лінії, над якими вже працюють. Це лінії Тур-Бордо і Мец-Нансі. А також реалізують два проекти, контракти стосовно яких уже підписано - Ман-Ренн і Нім-Монпельє.

Під скорочення потраплять дорогі об'єкти. Лінія Ніцца-Марсель лідирує в "списку на вибування". Її вартість становить 15 млрд євро.

Ліон-Турин обійдеться державі у 12 млрд євро, що теж доволі відчутно для бюджету. Продовження швидкісної лінії Париж-Бордо до Іспанії також під питанням.

Серед ліній, яким удасться уникнути скорочення, - Бордо-Тулуза, потяги якої доправлятимуть із Парижа в Тулузу за 3 години 15 хвилин. Зараз цей шлях займає 5 годин.

Окрім того, не чіпатимуть лінію, яка за 20 хвилин доставляє від східного вокзалу Парижа до аеропорту Руассі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram