Учені запропонували гасити вогонь звуком і електрикою

Розробники досліджували можливість гамувати полум'я за допомогою різних фізичних методів.

Учені запропонували гасити вогонь звуком і електрикою
Огонь между двух колонок
Фото: Lenta.ru

Інженери з американського військового агентства DARPA розробили метод гасіння пожежі без хімічних агентів - за допомогою звуку чи електрики.

Розробники досліджували можливість приборкувати вогонь за допомогою різних фізичних методів, два з яких виявилися перспективними: вплив змінного магнітного поля й акустичне опромінення.

У першому випадку полум'я гасили за допомогою спеціального електрода, покритого захисною скляною оболонкою. Вплив поля на плазму вогню породжував потужні потоки часток - іонних джетів. Потоки фактично здували полум'я і так гасили вогонь. Метод спрацьовував щодо невеликих займань, але не справлявся з масштабними.

Інший спосіб гасіння полягав в опроміненні полум'я звуковими хвилями. В експериментальній установці посудину із запаленим гептаном поміщали між два динаміки. Акустичний вплив динаміків виявився здатним загасити вогонь за кілька секунд. За словами інженерів, такий вплив звуку пояснюють двома причинами. По-перше, акустичні хвилі витоншують зону згоряння, а по-друге, впливають на поверхню пального, збільшуючи швидкість його випаровування. Це не пришвидшує згоряння, а тільки знижує температуру вогню. У підсумку полум'я гасне.

Розробка інженерів може стати в нагоді для створення систем автоматичного пожежогасіння на кораблях і в літаках. Автори, проте, зазначають, що їм не вдалося наразі знайти спосіб ефективно масштабувати пристрої для застосування на практиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram