ГоловнаСвіт

Британія обмежить доступ до Стоунхенджу

Квитки доведеться бронювати заздалегідь.

Британія обмежить доступ до Стоунхенджу
Стоунхендж
Фото: ru.wikipedia.org

Британська влада обмежать доступ туристів до Стоунхенджу. Це зроблять у рамках проекту покращення туристичної інфраструктури навколо пам'ятника, реалізація якого займе два роки й обійдеться у 27 мільйонів фунтів стерлінгів.

Територію навколо Стоунхенджу розчистять, приберуть відтіля паркінги, численні крамнички й огорожі, що псують краєвид і заважають відвідувачам. Натомість там з'являться газони. Крім того, закриють жваву трасу A344, яка зараз підступає майже впритул до пам'ятки. На її місці також засіють траву, внаслідок чого до Стоунхенджу можна буде дійти пішки залишками древніх доріг, до яких належить Авеню - система ровів і валів, що веде до річки Ейвон.

За декілька кілометрів від Стоунхенджу побудують великий туристичний центр, у якому відвідувачі зможуть дізнатися про історію пам'ятки. Як повідомляє сайт фонду "Англійська спадщина", у центрі будуть археологічна галерея та реконструкції неолітичних будинків.

Отже, під'їхати машиною безпосередньо до Стоунхенджу не можна буде. Туристам доведеться залишати свої автомобілі на паркінгу біля туристичного центру. Звідти відвідувачів до Стоунхенджу доправлятимуть трейлери. Крім того, заздалегідь доведеться бронювати квитки: фонд "Англійська спадщина" планує скоротити число туристів до 7 650 на день.

Обмеження доступу до пам'ятки обурило багатьох членів язичницьких громад, зокрема друїдів, які біля Стоунхенджу традиційно святкують літнє сонцестояння.

Британський парламент іще 1990 року назвав "національною ганьбою" ситуацію з туристичною інфраструктурою навколо Стоунхенджу. Відтоді фонд "Англійська спадщина" запропонував декілька проектів покращення ситуації, але всіх їх відкинули. Останній проект передбачав спорудження попід пам'яткою тунелю, призначеного для транзитного транспорту, і створення об'їзної дороги. Проект відхилили через дуже високу вартість робіт - 540 мільйонів фунтів стерлінгів.

Мегалітичний комплекс Стоунхендж недалеко від міста Солсбері звели в бронзовому столітті. Його призначення досі не з'ясоване. На думку багатьох учених, об'єкт використовували переважно для проведення релігійних обрядів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram