ГоловнаСвіт

Малі звернеться в Гаазький трибунал у справі повстанців

Ісламісти продовжують знищувати пам'ятники культури.

Міністр юстиції Малі Малик Кулібалі заявив, що країна планує звернутися в Міжнародний Гаазький трибунал (МКС) з проханням розслідувати вбивства, зґвалтування, тортури та знищення пам'ятників культури на контрольованій повстанцями півночі.

Про це повідомляє Reuters 12 липня.

Кулібалі сказав, що Малі закликатиме МКС до розслідування злочинів, скоєних сепаратистами MNLA, угрупуванням ісламізму "Ансар Дін" і відгалуженням "Аль-Каїди" - MUJWA. Він підтвердив, що розслідування знищення пам'яток культури в стародавньому місті Тімбукту стане частиною прохання. Кулібалі не сказав, коли запит буде подано до МКС, але французька радіостанція RFI, яка брала у нього інтерв'ю, сказала, що малійська урядова делегація поїде до Гааги найближчим часом.

"Враховуючи, що північ Малі не знаходиться під контролем законної влади, ми вважаємо, що повинні передати справу в суд для того, щоб уникнути безкарності", - заявив Кулібалі.

Місцеві та іноземні ісламісти, в тому числі бійці "Аль-Каїди", приєдналися до повстання туарегів з "Народного руху за звільнення Азавада" (НРЗА) в Малі, і зараз контролюють дві третини пустелі на півночі країни. Більше ніж 300 тисяч осіб були змушені залишити свої будинки. Регіональні та західні уряди порівнюють ситуацію в Малі і ситуацію з Афганістаном. Бойовики-ісламісти з угруповання "Ансар Дін", які захопили місто Тімбукту на півночі Малі і зруйнували частину стародавніх мечетей, заявили про готовність знищити всі пам'ятники, які вони вважатимуть такими, що "порушують норми шаріату".

Прес-секретар офісу прокурора МКС не зміг підтвердити, чи дійсно трибунал отримав запит від уряду Малі. У квітні МКС заявив, що розглядає питання про розслідування зґвалтувань і вбивств, які були здійснені після початку бойових дій в пустелі на півночі Малі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram